Otvorena izložba „Napredak: 1990. – 2015.“ u NSK

Objavljeno 13.9.2017.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 12. rujna 2017. godine otvorena je izložba Napredak: 1990. – 2015., koju će posjetitelji moći razgledati do 29. rujna.

Izložba je osmišljena u povodu 115. obljetnice utemeljenja društva, a donosi retrospektivu izdanja Društva iz fonda Knjižnice, a vezanih uz djelovanje HKD Napredak od njegove obnove 1990. do 2015. godine. Izložba je organizirana u suradnji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Hrvatskoga kulturnog društva Napredak, a organizaciju je novčano poduprlo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Na početku otvorenja okupljenima se pozdravnim govorom obratila dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Istaknula je kako suradnja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Hrvatskoga kulturnog društva Napredak traje već duže razdoblje te kako je upravo u Knjižnici 2002. godine obilježena i stota obljetnica Napretkova postojanja. Dodala je kako važnost Društva za hrvatski narod i zajednicu nije potrebno previše opisivati, naglasivši kako popis Napretkovih stipendista, redom naših velikana, nobelovaca, državnika i znanstvenika govori sam za sebe.

Okupljenima se obratio i autor izložbe te popratnoga kataloga dr. sc. Ivan Kosić. Istaknuo je kako je na izložbi postavljen izbor izdanja iz fonda NSK vezanih za djelovanje Društva od njegove obnove 1990. do 2015. godine te kako je izložba popraćena katalogom u kojem su donesene 63 bibliografske jedinice, odnosno opis izložaka s preslikama korica i naslovnica, te bibliografija Napretkovih izdanja od 1990. do 2015. godine.

Predsjednik Hrvatskoga kulturnog društva Napredak prof. dr. sc. Franjo Topić naglasio je kako Napredak danas ima šezdeset pet podružnica širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Istaknuo je kako je Napredak objavio više od 550 knjiga. Na kraju izlaganja okupljenima je skrenuo pozornost na glavno poslanje Napretka, a to je ulaganje u obrazovanje djece i mladih jer bez takvoga ulaganja društvo ne može ići naprijed.

Na kraju svečanosti prof. dr. sc. Franjo Topić uručio je zahvalnice dr. sc. Tatijani Petrić i dr. sc. Ivanu Kosiću.

Svečanost je svojim nastupom uveličao trio Il Gdae, u čijem su sastavu dvije bivše Napretkove stipendistice Lara Silvestri Valdevit i Iva Kralj te mladi čelist Noel Silvestri Valdevit.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak utemeljeno je 1902. godine radi pružanja potpore obrazovanju mladih. Društvo je do 1949. školovalo ili potpomoglo školovanje približno 16 000 đaka i studenata, među kojima su bili i književnik Ivo Andrić i kemičar Vladimir Prelog, poznati dobitnici Nobelove nagrade, ali i mnogi drugi slikari, pjesnici i ostale osobe koje su bitno pridonijele kulturnomu i znanstvenomu nasljeđu ovoga područja.

Društvu je 1949. zabranjen rad, a ponovno je pokrenuto 1990. godine. Od tada do danas Napredak je podijelio više od 2850 stipendija i potpora, a među suvremenim stipendistima ima poznatih i uspješnih umjetnika, znanstvenika i gospodarstvenika. Društvo ima podružnice u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.