Otvorena izložba izdanja Hrvatskog muzikološkog društva u povodu 25 godina djelovanja

Objavljeno 1.3.2017.

Izložba izdanja Hrvatskog muzikološkog društva (HMD) otvorena je u utorak, 28. veljače 2017. godine, u 12 sati, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Postavljena je kako bi se obilježilo dvadeset pet godina djelovanja HMD-a. Izložbu su organizirali Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Hrvatsko muzikološko društvo, a bit će otvorena do 8. ožujka 2017. godine.

Na početku svečanosti okupljenima se u ime Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obratila dr. sc. Tatjana Mihalić koordinatorica Zbirke muzikalija i audiomaterijala NSK. Okupljenima se obratio i predsjednik Hrvatskog muzikološkog društva, akademik Stanislav Tuksar. Istaknuo je kako Društvo broji nešto manje od dvjesto članova među kojima ima četrdeset četiri doktora znanosti i jedanaest magistara muzikologije.

Članovi HMD-a dolaze iz svih dijelova Hrvatske, ali i iz inozemstva, a Društvo je najveći nakladnik muzikološke literature u Hrvatskoj već dvadeset pet godina, odnosno od svog osnutka 1992. godine. Tijekom toga vremena objavljeno je šezdeset knjiga i približno stotinu brojeva časopisa. Njihova su izdanja posvećena afirmaciji cjelokupne hrvatske glazbene baštine od srednjovjekovnih napjeva do modernih skladbi. Uz promidžbu domaće glazbene baštine izdanja HMD-a istaknula su međunarodnu povezanost hrvatskih muzikologa sa svjetskim zbivanjima u području muzikologije. U časopisima HMD-a kroz godine djelovanja objavljeno je više od šesto članaka autora koji potječu iz više od pedeset zemalja svijeta.

Nakon izlaganja akademika Tuksara okupljeni su mogli uživati u glazbenom nastupu studenata, Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu Luke Lovrekovića na gitari i sopranistice Lane Marelić.