Otvorena izložba „Aretej ili povijest kao baba vračara – ‘vječno vraćanje istog’“

Objavljeno 6.7.2017.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 5. srpnja 2017. godine otvorena je jednodnevna izložba Aretej ili povijest kao baba vračara – „vječno vraćanje istog“: iz fundusa NSK: Krležini rukopisi, pisma, dokumenti… Izložba je dio programa Festivala Miroslav Krleža, a predstavila je građu na kojoj se utemeljuje ovogodišnje, šesto izdanje Festivala.

Okupljenima se na početku svečanosti obratila dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, te Goran Matović, utemeljitelj i ravnatelj Festivala Miroslav Krleža, koji je, između ostaloga, istaknuo otvorenost ustanova prema Festivalu i pohvalio suradnju u ostvarenju njegova programa.

Dr. sc. Lada Čale Feldman u svojem se izlaganju osvrnula na Krležinu dramu U agoniji te lik Laure Lembach u različitim kazališnim i filmskim interpretacijama. Dr. sc. Tomislav Brlek o ponovljivosti povijesti kao temi u Krležinim djelima govorio je na primjeru Balada Petrice Kerempuha, koje su od svojega objavljivanja 1936. godine do danas doživjele različita izdanja, scenska uprizorenja i vizualne obradbe. Istaknuo je i Krležinu povezanost s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu proučavajući upravo kajkavska djela iz njezina fonda, pripremao se za pisanje svojega najzahtjevnijeg pjesničkog teksta. Dr. sc. Ivan Kosić, koordinator Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK, osvrnuo se na dosadašnju uspješnu suradnju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Festivala Miroslav Krleža.

Posjetitelji ovoga događanja imali su prigodu vidjeti dio rukopisne ostavštine Miroslava Krleže, kao i dio tiskanih izdanja, među kojima su djela Aretej, Pan, Balade Petrice Kerempuha, Povratak Filipa Latinovicza, U agoniji, Zastave, Razgovori s Krležom autora Predraga Matvejevića te devet karikatura Miroslava Krleže autora Vanje Radauša iz fonda Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Festival Miroslav Krleža svoje će šesto izdanje privesti kraju upravo predstavom Balade Petrice Kerempuha na Krležinu Gvozdu u petak 7. srpnja, pokazujući svoju aktualnost i danas, osam desetljeća poslije.

Program Festivala.