Otvoren Znanstveni simpozij u povodu 110. obljetnice rođenja i 45. obljetnice smrti Mate Ujevića

Objavljeno 27.4.2012.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u četvrtak, 26. travnja 2012. godine održalo se svečano otvorenje, kao i prvi dan Znanstvenog simpozija u povodu 110. obljetnice rođenja i 45. obljetnice smrti Mate Ujevića. Simpozij traje do 28. travnja 2012., a organiziraju ga Društvo hrvatskih književnika, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Leksikografski zavod “Miroslav Krleža”, Hrvatsko književno društvo sv. Jeronima i Institut “Fontes Sapientiae”.

Pozdravne su riječi na svečanom otvorenju uputili:
Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
mr. sc. Bruno Kragić, ravnatelj Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža”
mr. sc. Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu nakon pozdravnih riječi otvorila je prigodnu izložbu o životu i radu dr. sc. Ujevića, čiji su autori dr. sc. Ivan Kosić, voditelj Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Sonja Martinović, djelatnica Središnje informacijske službe Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Izložba će biti otvorena do 8. svibnja 2012.
Nakon otvorenja izložbe predstavljena je knjiga o Mati Ujeviću pod nazivom Kršćanski idealizam i društveni angažman – Rasprave, članci i autobiografski spisi, čiji je priređivač mr. sc. Božidar Petrač. Osim njega, o knjizi su govorili i dr. sc. Vladimir Lončarević te mr. sc. Bruno Kragić.

Cjelokupan program trodnevnog Simpozija.