Udaljeni pristup e-izvorima i bazama podataka

Objavljeno 26.3.2020.

Sveučilišni računski centar (Srce) 18. ožujka 2020. obavijestio je znanstvenu i akademsku zajednicu da je zbog kibernetičkih napada na središnje sustave AAI@EduHr do daljnjega onemogućen pristup s računala koja nisu u mrežama pružatelja internetskih usluga na području Republike Hrvatske, i to onima u sustavima nadležnosti Srca i CARNeta koja se oslanjaju na sustav AAI@EduHR. Slijedom navedenog, udaljeni pristup putem proxy servera na Portalu elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu – Portal e-izvori i putem Shibboleth prijave nije bio moguć korisnicima koji se trenutačno nalaze u inozemstvu. Sljedeći dan, 19. ožujka 2020., otklonjene su poteškoće te sustav AAI@EduHr radi stabilno i prilikom spajanja iz inozemstva. U slučaju problema s pristupom, molimo da se javite na adresu e-pošte baze@nsk.hr.

Tijekom navedenih poteškoća, korisnicima u sustavu znanosti i visokog obrazovanja koji se trenutačno nalaze u Hrvatskoj bile su dostupne baze podataka i zbirke časopisa putem proxy servera na Portalu e-izvori i putem Shibboleth prijave za udaljeni pristup.

Odabirom opcije Proxy na glavnom izborniku Portala e-izvori i nakon unosa svojih AAI korisničkih podataka, nudi se popis baza podataka i zbirki e-časopisa u nacionalnoj licenciji koje su dostupne putem proxy servera. Treba se odabrati željeni e-izvor i nakon toga se može pristupiti pretraživanju.

Shibboleth prijava omogućena je odabirom i odlaskom na željenu bazu podataka putem Portala e-izvori. Na mrežnoj stranici odabrane baze odabere se log in/Institutional log in/Shibboleth te se u padajućem izborniku ili u tražilici pronađe ili upiše AAI@EduHr – Croatian Research and Education Federation ili naziv ustanove (University of…. Faculty/Academy/Institute…). Unosom AAI korisničkih podataka moći će se pristupiti pretraživanju.

Udaljeni pristup putem Shibboleth prijave omogućen je za sljedeće baze podataka:

Nacionalna licencija

EBSCOhost: CAB Abstracts, CINAHL with Full Text, Inspec, MathSciNet, PsycARTICLES, PsycINFO

Cambridge Journals

Ovid: Evidence-Based Medicine Reviews (EBMR)

IEEE/IE Electronic Library (IEL) / MIT Press eBooks

IOPscience extra

JSTOR

Scopus

SpringerNature Journals Complete Collection

Web of Science Core Collection, Web of Science Citation Connection and Journal & Highly Cited Data

Sveučilište u Zagrebu

ProQuest: ProQuest Central, Academic Complete, Academic Video Online, ProQuest Dissertations & Theses Global (PQDT), Social Science Premium Collection

InCites

EBSCO: RILM Abstracts of Music Literature with Full Text

 

Pojedinosti o svim e-izvorima dostupne su u sklopu Portala e-izvori.