Ostavština Ivane Lang u Zbirci muzikalija i audiomaterijala NSK

Objavljeno 27.12.2016.

Fond Zbirke muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obogaćen je značajnom prinovom, ostavštinom Ivane Lang, jedne od rijetkih hrvatskih suvremenih skladateljica. Građa je otkupljena od gospođe Kristine Beck-Kukavčić, kćeri skladateljice Lang, i sadrži autografe svih djela iz njezina opusa.

Ivana Lang (1912. – 1982.) istaknuta je skladateljica, klavirska pedagoginja i pijanistica, koja svojim radom i djelima pripada zagrebačkoj, hrvatskoj i europskoj kulturnoj glazbenoj baštini. Studij klavira završila je 1937. godine u Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi znamenite Antonije Geiger-Eichorn, a kompoziciju je učila privatno kod Franje Dugana i Mile Cipra te kod Josepha Marxa u glazbenome sveučilištu Mozarteum u Salzburgu. Od 1943. godine profesorica je glasovira u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu.

Njezin skladateljski rad broji 110 opusa, od kojih je najveći dio posvećen klaviru. Osim klavirskih djela, skladala je orkestralna djela Koncert za klavir i orkestar, komorna djela Bagatela za gudački orkestar i harfu, vokalna (popijevke) i djela za harfu, jednu operu Kastavski kapetan te dva baleta Lažni vitez i Ples sablasti.