Održava se Festival povijesti Kliofest 2017.

Objavljeno 11.5.2017.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 10. do 13. svibnja 2017. godine održava se Festival povijesti Kliofest 2017.

Festivalu nazvanomu prema muzi Klio, grčkoj boginji zaštitnici povijesti, onoj koja je u drevno doba nadahnjivala pjesnike junačkih eposa, nakana je višestruka: posjetiteljima približiti povijesnu znanost i njezine stvaratelje, popularizirati nakladničku djelatnost u području historiografije i srodnih znanosti, potaknuti raspravu među povjesničarima o nekim bitnim pitanjima struke te općenito njihova mjesta i položaja u današnjem hrvatskom društvu.

Posjetitelji Festivala imaju prigodu poslušati rasprave s više okruglih stolova, od kojih je jedan posvećen stogodišnjici ruskih revolucija, događaja koji su potresli i promijenili svijet, drugi je posvećen odnosu historiografije prema kulturnoj baštini, a treći pitanjima žena i ženske povijesti u Hrvatskoj. Prikazaju su i rezultati trogodišnjega projekta istraživanja Izgradnje socijalističkog čovjeka u Hrvatskoj i Jugoslaviji te prvi rezultati rada na projektu o kohabitaciji i opoziciji u poslijeratnoj Jugoslaviji.

Ljubitelji povijesti mogu poslušati razgovor o izazovima te discipline. Predstavljaju se novi projekti u historiografiji, povijesna udruženja, kao i nove knjige. Na Festivalu sudjeluju mnogi poznati hrvatski povjesničari, kao i gosti iz inozemstva.

Uz okrugle stolove, predstavljanja knjiga i predavanja, na Kliofestu se održava nekoliko radionica koje priređuju povjesničari, arhivisti, muzealci i nakladnici, dvije izložbe te jedan mali povijesni kviz – Kliotest.

Tijekom Kliofesta postavljene su dvije izložbe, od kojih je prva posvećena maketama i diorama oružja i oruđa iz Domovinskoga rata, koju priređuje Udruga maketara hrvatskih branitelja Domovinskoga rata i Maketarsko-modelarski klub Savica iz Zagreba, dok je u drugpj riječ o Napoleonovoj Istri, koju priređuje Državni arhiv u Pazinu.

Četrdesetak hrvatskih nakladnika izlaže svoje knjige iz područja povijesti i srodnih znanosti, a pojedinim su knjigama cijene znatno snižene. U sklopu Festivala bit će dodijeljene nagrade za doprinos historiografiji.

Dana 9. svibnja 2017. godine u Knjižnici Bogdana Ogrizovića predstavljen je program Festivala povijesti Kliofest 2017.

Organizatori su Festivala Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Društvo za hrvatsku povjesnicu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatski državni arhiv, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Udruga za zaštitu prava nakladnika Zana, Poljska kulturna udruga „Mikolaj Kopernik“ i Hrvatsko etnološko društvo.

Program se, osim u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, održava i u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Hrvatskome državnom arhivu, Poljskoj kulturnoj udruzi „Mikolaj Kopernik“ te Sceni F22.

Pojedinosti o Festivalu povijesti Kliofest 2017.