Održano tematsko druženje uz izložbu „Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“

Objavljeno 31.10.2017.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 30. listopada održano je tematsko druženje uz izložbu Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča koja je otvorena 27. studenoga 2017. godine. Svoje bogato znanje o rijeci Krki, njezinim osobitostima i vrijednostima u kulturnopovijesnim okvirima predstavili su dr. sc. Drago Marguš i dr. sc. Krešimir Čvrljak. Izložbu je kratko predstavila i njezina autorica Dobrila Zvonarek.

U ime Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu okupljene je pozdravila dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Knjižnice, koja je istaknula dosadašnju suradnju Knjižnice i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku. Umjetnica i spisateljica Margareta Peršić u svojoj je osebujnoj dramskoj izvedbi oživjela legendu Zmaj na Vilingradu, koja je temom i motivima vezana uz prostor rijeke Krke.

Izložba Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča prati simboliku broja sedam koji se povezuje s rijekom Krkom, pa je i tematski raznovrstan sadržaj izložbe okupljen u sedam priča. Svaka je od njih simbolično vezana uz jedan od Krkinih slapova i donosi drukčiji pogled na Krku i prostor kojim ona protječe, nastojeći, između ostaloga, obuhvatiti njezinu vrijednost, povijest kraja kojim prolazi, umjetnike koje je nadahnula te stanovništvo na koje je utjecala, a kojima je i posvećena. Izložba se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici može pogledati do 4. studenoga, a svoje sljedeće predstavljanje ima u Kninu 10. studenoga, za vrijeme trajanja Mjeseca hrvatske knjige 2017.

Vrijednost je izložbe i njezin popratni katalog koji, uz tekstove dr. sc. Željka Miletića, Sonje Martinović i Dobrile Zvonarek, donosi i izbor iz bibliografije vezan uz teme koja je izložba obuhvatila.