Održani Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 2017.

Objavljeno 27.2.2017.

U povodu Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koji se obilježava 22. veljače, organizirana je manifestacija Dani otvorenih vrata NSK 23. i 24. veljače 2017. godine.

Dani otvorenih vrata organiziraju se kako bi se šira javnost upoznala s baštinom koju Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu čuva u svojem fondu te kako bi se posjetitelji upoznali sa složenim djelatnostima koje obavlja najveća hrvatska knjižnica.

Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu ove je godine posjetilo mnoštvo sudionika koji su dobili priliku obići Knjižnicu uz stručno vodstvo, sudjelovati u radionici Ručna izradba uveza te popratiti predstavljanje Šetnja digitalnom knjižnicom. U obilasku Knjižnice posjetitelji su dobili priliku zaviriti u zatvoreno spremište knjiga, knjigovežnicu, tiskaru, Referentnu zbirku, Odjel zaštite i pohrane, Zbirku rukopisa i starih knjiga, Grafičku zbirku, Zbirku zemljovida i atlasa, Zbirku muzikalija i audiomaterijala te Čitaonicu periodike.

Polaznici radionice Ručna izradba uveza dobili su priliku pobliže upoznati knjigu kao predmet, njezine dijelove, način izradbe, kao i povijest uvezivanja knjiga te složene alate i materijale koji su se pritom koristili. Radionica se nadovezala na izložbu Knjige i njihovo ruho – uvezi iz naše prošlosti, koja je javnosti predstavljena na svečanoj proslavi Dana NSK.

Oni koji su odlučili popratiti predstavljanje Šetnja digitalnom knjižnicom doznali su više o digitalnoj i digitaliziranoj građi Knjižnice okupljenoj na portalu Digitalne zbirke NSK. Prikazan im je dio građe koji je pohranjen u digitalnim sustavima NSK: od rukopisa, starih knjiga, vizualne, kartografske i glazbene građe, starih hrvatskih novina i časopisa do suvremenih publikacija pohranjenih u Hrvatskome arhivu weba, Nacionalnome repozitoriju završnih i diplomskih radove te Nacionalnome repozitoriju disertacija i znanstvenih magistarskih radova.

Za vrijeme trajanja Danâ otvorenih vrata u predvorju Knjižnice bio je postavljen informacijski pult na kojem su posjetitelji, uz nužne obavijesti, mogli pribaviti izdanja i suvenire Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

I ove je godine Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu simbolično otvorila svoja vrata svima koji vole staru knjigu, grafike, karte, notne zapise, a ponajviše pisanu riječ.