Održani 15. dani specijalnih i visokoškolskih knjižnica

Objavljeno 23.5.2017.

Stručno-znanstveni skup 15. dani specijalnih i visokoškolskih knjižnica održan je od 17. do 20. svibnja 2017. godine u Lovranu, u organizaciji Sekcije za visokoškolske i specijalne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva. Suorganizatori su bili Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Sveučilišna knjižnica Rijeka, a Skup je novčano potpomognut sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Ovogodišnji stručno-znanstveni skup pod nazivom Povezivanje i suradnja: prilike i izazovi okupio je brojne stručnjake iz područja knjižničarstva koji su izlaganjima, radionicama, panel-raspravama i posterskim izlaganjima predstavili djelovanje i postignuća u radu specijalnih i visokoškolskih knjižnica.

Skup je tematski bio podijeljen u tri cjeline:

Položaj knjižničarske zajednice u sustavu kulture, visokog obrazovanja i znanosti

Knjižnica kao posrednik znanstvenih i stručnih informacija

Knjižnice. Solidarnost. Društvo.

Svoj doprinos o sadašnjem i budućem položaju knjižnica i njihovu djelovanju dali su i djelatnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koji su svojim aktivnim sudjelovanjem sudionicima Skupa izlaganjima predstavili sljedeće teme:

– Spremnost visokih učilišta za javnu objavu ocjenskih radova u repozitorijima sustava Dabar: analiza dokumenata dostupnih na mrežnim stranicama visokih učilišta (Ivana Čadovska i Ivona Milovanović)

– 15. obljetnica Dana specijalnih i visokoškolskih knjižnica (Blaženka Peradenić-Kotur)

– Bibliometrijska usluga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu: priznanja i napredovanja hrvatskih znanstvenika u razdoblju od 2005. do 2016. (Goranka Mitrović)

– Metrijski pokazatelji kao kriterij vrednovanja znanstvene djelatnosti – pregled svjetske prakse (Ivana Čadovska)

– Dobar dan, dobro došli u NSK… otvorenost knjižnice javnosti (Irena Pilaš)

– Trendovi u dostupnosti službenih informacija i uloga knjižnica (Blaženka Peradenić-Kotur i Inja Cahun)

– Skupni katalog knjižnica iz sustava znanosti i visokog obrazovanja (Dijana Machala i Marko Orešković).

Osim izlaganja, djelatnici Knjižnice sudjelovali su u radu Organizacijskoga i Programskoga odbora te kao moderatori Skupa, a bili su i aktivni sudionici panela i radionica:

PANEL II. Bibliometrijske usluge u knjižnicama – prilagodbe praksi (moderatorica Irena Pilaš te panelistkinje Ivana Čadovska i Goranka Mitrović)

RADIONICA I. Zagovarajmo zajedno: lokalno, nacionalno, globalno (moderatorica i sudionica Davorka Pšenica)

RADIONICA II. Komisija za nabavu i međuknjižničnu posudbu (moderatorica Vesna Golubović)

Elektronički izvori – nabava i osiguravanje različitih pristupa krajnjim korisnicima (Tatijana Petrić, Zagorka Majstorović, Alisa Martek i Vesna Golubović)

Predstavljanje projekta e-Izvori (Alisa Martek)

10 godina Radionice Komisije za nabavu i međuknjižničnu posudbu na Danima specijalnih i visokoškolskih knjižnica (Vesna Golubović).

Skup je nakon završne rasprave i predstavljenih zaključaka zatvoren 20. svibnja 2017. godine. Na stručno-znanstvenome skupu 15. dani specijalnih i visokoškolskih knjižnica razmijenile su se mnoge ideje, potaknula se je zajednička suradnja te su se odredili budući zajednički ciljevi hrvatskoga knjižničarstva u sklopu specijalnih i visokoškolskih knjižnica.

Više pojedinosti o Skupu.