Održana završna svečanost Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Objavljeno 16.11.2018.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 15. studenoga 2018. godine održana je završna svečanost Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja. Time je zaokružen još jedan Mjesec hrvatske knjige, koji se ove godine odvijao pod sloganom Baš baština.

Velik broj okupljenih učenika u ime glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pozdravila je Dobrila Zvonarek, članica Programskoga i Organizacijskoga odbora Mjeseca hrvatske knjige 2018. U ime ravnateljice Knjižnica grada Zagreba Skupu se obratila Ismena Meić, pomoćnica ravnateljice za korisnike i programe Knjižnica Grada Zagreba. S obzirom na to da su u kvizu sudjelovali i učenici iz Subotice, okupljenima se obratila i Bernadica Ivanković, urednica kulturnih programa Gradske biblioteke Subotica.

Za sudjelovanje u online kvizu mladi su čitatelji trebali pročitati knjige Sve o Evi Nene Lončar, Andautonac Snježane Babić Višnjić i Letači srebrnih krila Melite Rundek. Spisateljice su pomagale u izvlačenju dobitnika i dodjeli nagrada, koje su vodile Isabella Mauro, voditeljica Hrvatskoga centra za dječju knjigu, i Natalija Dragoja, koordinatorica Odjela za djecu i mladež Knjižnica Grada Zagreba. Izvučeno je petnaest utješnih nagrada te jedna glavna – tablet.

U glazbeno-scenskome dijelu programa nastupilo je Studentsko kulturno-umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja natjecanje je za mlade čitatelje koje se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige u organizaciji Knjižnica grada Zagreba – Hrvatskoga centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom. Završna svečanost Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja ujedno je i završetak Mjeseca hrvatske knjige 2018., manifestacije koja više od dvadeset godina promiče hrvatsku knjigu, čitanje i čitatelje. Pokrovitelj je manifestacije Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.