Održana prva iz ciklusa održivih tribina u NSK i predstavljen Nacionalni projekt „Živjeti zdravo“

Objavljeno 27.9.2018.

U duhu trajnoga zalaganja za očuvanje okoliša i održivi razvoj te programa poput Zelenoga festivala i  Međunarodnoga znanstvenog skupa (O)krenimo na zeleno i 1. međunarodne konferencije o zelenim knjižnicama Let’s Go Green, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva započela je program Održive tribine Let’s Go Green! u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku.

Prva tribina, na kojoj je predstavljen Nacionalni projekt Živjeti zdravo Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, održana je 26. rujna 2018. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Na početku tribine nazočne su pozdravile njezine voditeljice Ana Rubić i Ivana Kežić Pucketić, koje su ujedno i djelatnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Program Nacionalnoga programa (NP) Živjeti zdravo na tribini je predstavila Maja Lang Morović, prof. rehabilitator, voditeljica Odsjeka za koordinaciju nacionalnih aktivnosti promicanja zdravlja pri Hrvatskome zavodu za javno zdravstvo.

U sklopu predstavljanja, dr. sc. Slaven Krtalić, prof. kineziologije, voditelj Odsjeka za tjelesnu aktivnost Službe za promicanje zdravlja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, pokazao je kratak program vježbi koje se mogu provoditi na radnome mjestu.

Programi i aktivnosti Nacionalnoga programa (NP) Živjeti zdravo usmjereni su na poboljšanje zdravlja cijele populacije informiranjem, izobrazbom i senzibiliziranjem građana svih dobnih skupina o pozitivnim odlikama zdravih stilova života: pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti, smanjenju prekomjerne tjelesne mase i prevenciji debljine, smanjenju pobola od kroničnih nezaraznih bolesti, promicanjem spolnoga i mentalnoga zdravlja i dr.

Više pojedinosti o autorima.