Održana projekcija filma „Hrvatska moja domovina“ u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Objavljeno 20.11.2017.

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u seminarskoj dvorani na polukatu Knjižnice 17. studenoga 2017. godine održana je projekcija dokumentarnoga filma Hrvatska moja domovina.

Na projekciji su sudjelovali redatelj filma Želimir Čabraja i voditelj Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu Tomica Vrbanc. Nakon prikazivanja filma okupljeni su imali prigodu razgovarati s režiserom te pogledati prigodnu izložbu knjiga o Vukovaru u Domovinskome ratu.

Film je snimljen u povodu 25. obljetnice međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske i 25. obljetnice djelovanja humanitarnoga pokreta Bedem ljubavi, a govori o nepravdi jednoga vremena, dostojanstvu i hrabrosti građana, ali, prije svega, o nezaobilaznoj ulozi hrvatskih majki i žena u namjeri da spase živote svojih sinova. Okosnicu filma čine događaji vezani uz okupljanje deset tisuća građana ispred tadašnjega garnizona JNA u Karlovcu 1991. godine. Uz tada snimljen materijal, redatelj Želimir Čabraja u filmu okuplja sudionike i svjedoke toga događaja koji o svem progovaraju više od dva desetljeća poslije. Film predstavlja nezaobilazan dokument vremena u kojem oružje još nije progovorilo, ali se već iskazivala velika odlučnost hrvatskih građana, prije svega majki, da obrane ono što je najvažnije, ljudske živote, živote svojih sinova.