Održana projekcija dokumentarno-igranoga filma „Glas iz ratnoga Dubrovnika 1991.“

Objavljeno 16.2.2018.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 15. veljače 2018. godine u seminarskoj dvorani na polukatu Knjižnice održana je projekcija dokumentarno-igranoga filma Glas iz ratnoga Dubrovnika 1991.

Uoči projekcije filma okupljenima se obratio Tomica Vrbanc, voditelj Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu.

O glazbi u filmu govorili su prof. art. Mario Penzar i dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek. Andro Vlahušić osvrnuo se na ratno vrijeme u kojem je izlazio časopis Glas iz Dubrovnika.

Film, prvi iz serijala o civilnoj obrani Grada, otkrio je dokumente objavljivane u časopisu Glas iz Dubrovnika. Ti su dokumenti zrcalo stvarnoga stanja u Dubrovniku koji je strašno napadan i razaran zadnja četiri mjeseca 1991. godine.

Film se temelji na ratnome autorskom pismu Alojzija Prosolija koji je osmislio na početku Domovinskoga rata u Zagrebu, gdje je i prvi put primijenjen, a potom i u Dubrovniku, u Glasu iz Dubrovnika. Te novine, tiskane na dvije stranice, objavljivane su od 8. listopada 1991. do 5. ožujka 1992. godine, a služile su kako bi se objavljivali dokumenti koji će, kao podaci, jednoga dana biti pravo blago (11. listopada 1991.). Ti su dokumenti neiscrpan, istinski i neokaljan izvor istine o Gradu koji se prvi put pojavljuje u filmskoj tehnici.

Autor je naslovne fotografije umjetnički fotograf Željko Šoletić.