Održana konferencija za novinare u povodu humanitarnoga koncerta „Srcem i glazbom za djecu“

Objavljeno 30.11.2016.

Svi ideali svijeta ne vrijede suze jednog djeteta.

(Fjodor Dostojevski)

U povodu održavanja humanitarnoga koncerta Srcem i glazbom za djecu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je konferencija za novinare u utorak, 29. studenoga 2016. godine. Koncert na kojem će svirati ugledni pijanist hrvatskoga podrijetla Joe Meixner održat će se u subotu, 10. prosinca 2016. godine, u 19 sati, a cjelokupan prihod darovat će se Odjelu za traumatologiju, opekline i plastično-rekonstrukcijsku kirurgiju Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Na početku konferencije za novinare glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić istaknula je kako je održavanje humanitarnoga koncerta jedna vrlo lijepa i hvalevrijedna akcija, dodavši kako humanitarno djelovanje nije temeljno poslanje knjižnice, ali je u suradnji sa Zakladom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu svakako poslanje koje nas čini plemenitijima i koje pokazuje da nam je srce otvoreno i spremno pomoći.

Dr. Zoran Barčot predstavljao je Kliniku za dječje bolesti Zagreb, a okupljenima je ukratko pojasnio za što se prikupljaju sredstva. Riječ je se o nabavi visokosofisticiranoga kreveta za najviše zahtjeve njege te inovativnih tehnologija virtualne stvarnosti u kontroli boli za potrebe dugotrajnoga liječenja djece s teškim opeklinama.

Odjel za traumatologiju, opekline i plastično-rekonstrukcijsku kirurgiju najveći je specijalizirani odjel za sveobuhvatno intenzivno i kirurško liječenje opeklina i njihovih posljedica u dječjoj dobi u Hrvatskoj. Godišnje zaprima približno 300 djece s opeklinama i njihovim posljedicama. Njihovo liječenje dugotrajno je i zahtjevno, a troškovi nužni za njihov oporavak često su iznimno visoki.

Zbog toga je i priređen humanitarni koncert na kojem će nastupiti pijanist Joe Meixner, a gost će mu biti pjevač Miro Ungar.

Joe Meixner istaknuo je kako je sretan što može svirati na humanitarnome koncertu zato što njime čovjek daje, ali i dobiva, jer prema njegovim riječima nema veće plaće od spoznaje da će se pomoći djeci u potrebi.

Svjetski poznat i priznat austrijski pijanist, aranžer, producent i skladatelj hrvatskoga podrijetla Joe Meixner svoju je glazbenu karijeru izgrađivao u svjetskim glazbenim metropolama. Iako poznat kao jazz virtuoz, kao strastveni se pijanist nije ograničio samo na jednu vrstu glazbe nego je poput malobrojnih prešao preko tradicionalnih stilova te stvorio vlastiti jedinstveni stil.

U svojim interpretacijama ujedinjuje klasičnu i romantičnu glazbu, a na njegovim se koncertima mogu čuti djela Chopina, Brahmsa, Debussyja, Rodriga ili Stinga. Zagovornik je vrhunske umjetnosti i iznimnoga raspoloženja, majstor je i čarobnjak klavijature na svim svjetskim pozornicama. Izumitelj je metode terapije glazbom – Piano medicine.

Preuzimanje ulaznice, uz donaciju od 100 kuna, moguće je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od ponedjeljka do petka od 8 do 21 sat. Uz prethodni dogovor ulaznice se mogu dostaviti poštom.

Podatci za uplatu

Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
Ulica Hrvatske bratske zajednice 4, p.p. 550
10 000 Zagreb, Hrvatska
IBAN HR0223400091110601984 (PBZ)
OIB 05239600666

Informacije i kontakt: Sandi Antonac
T. +385 1 6164 129
M. 099 310 89 62
E. zaklada@nsk.hr