Održana „Knjižna booka“

Objavljeno 4.4.2016.

Ovogodišnja Knjižna booka, manifestacija koju je pokrenula Hrvatska udruga školskih knjižničara, održana je u petak, 1. travnja 2016., u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Manifestacija je osmišljena radi promicanja knjige te poticanja čitanja i čitalačkih navika učenika, kao i s namjerom obilježavanja Svjetskoga dana dječje knjige, 2. travnja, kojim se želi istaknuti važnost dječje književnosti i čitanja. Nadnevak je odabran u povodu sjećanja na poznatoga danskog pisca bajki Hansa Christiana Andersena, rođenoga 2. travnja 1805. godine.

Program je sadržavao niz zabavnih sadržaja u kojima se igrom i druženjem potiče čitanje i pobuđuje ljubav prema knjizi i pisanoj riječi, a sudjelovali su učenici hrvatskih osnovnih i srednjih škola, njihovi nastavnici i knjižničari. U sklopu svečanosti održana je i završnica nacionalnoga projekta za poticanje čitanja Čitajmo zajedno, čitajmo naglas: zaboravljene knjige.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pridružila se programu prigodnom izložbom dječjih knjiga iz svojega bogatog fonda. Izložbom Hrvatske dame bajki predstavljene su pripadnice triju naraštaja hrvatskih spisateljica, i to sve rođene u travnju – Ivana Brlić Mažuranić, Nada Iveljić i Maja Brajko-Livaković. Njihovo književno stvaralaštvo najvećim dijelom tematski obuhvaća izričaj bajke koji svojim naslanjanjem na legende i mitove naših krajeva upečatljivo promiče hrvatsku usmenu i pisanu baštinu.