Održana izložba u povodu 100. obljetnice smrti Ivana pl. Zajca

Objavljeno 17.12.2014.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u utorak, 16. prosinca 2014., održana je prigodna izložba posvećena Ivanu pl. Zajcu, kojom je obilježena 100. obljetnica smrti ovoga hrvatskog skladatelja.

Na izložbi je predstavljen izbor građe vezane uz Ivana Zajca koja se čuva u Zbirci muzikalija i audiomaterijala i Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Izložbu je otvorila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Dunja Seiter-Šverko koja je pozdravila okupljene i istaknula kako Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ovom izložbom, priređenom točno na obljetnicu smrti Ivana pl. Zajca, predstavlja djela koja su obilježila njegov skladateljski rad, nastojeći još jednom skrenuti pozornost na vrijednost i ulogu Ivana Zajca u hrvatskome kulturnom krugu.

Autorica izložbe i voditeljica Zbirke muzikalija i audiomaterijala NSK dr. sc. Tatjana Mihalić istaknula je kako se u Knjižnici čuva Zajčeva ostavština koja je otkupom nabavljena 1965. godine. Na izložbi su predstavljeni autografi Zajčevih brojnih djela, od opera i opereta, preko solo pjesama i duhovnih skladbi, do zborova i solo pjesmi, nekoliko zanimljivih pisama nađenih u korespondenciji iz ostavština Ivana Zajca, Blagoja Berse i Augusta Šenoe te pisma biskupa Josipa Jurja Strossmayera Ivanu Zajcu u kojem mu zahvaljuje za skladanje djela u njegovu čast (Tri preludija za orgulje, op. 516). Posebno je naglasila kako se među izlošcima nalazi i Zajčeva najpoznatija opera Nikola Šubić Zrinjski, čije se čak dvije autografske partiture na hrvatskome i njemačkome jeziku čuvaju u fondu Knjižnice, kao i autografi opera Amelia, Ban Leget, Mislav i Lizinka te opera Zlatka na libreto književnika Augusta Harambašića. Od predstavljenih solo pjesama i zborova, dr. sc. Tatjana Mihalić istaknula je skladbe Vir, Lastavicam, Moja lađa i Živila Hrvatska.

U glazbenome dijelu programa Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Tončija Bilića, uz pratnju Srebrenke Pojak na klaviru i Marija Penzara na orguljama, izveo je nekoliko Zajčevih skladbi.

Uz izložbu je tiskan i prigodni katalog.