Održana izložba Bibliotheca Zriniana

Objavljeno 19.11.2014.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u utorak, 18. studenoga 2014. svečano je otvorena jednodnevna izložba Bibliotheca Zriniana. Izložba je postavljena na poticaj Ministarstva kulture Republike Hrvatske u povodu 350. obljetnice od smrti znamenitoga hrvatskog bana, vojskovođe i pjesnika Nikole VII. Zrinskoga.

Na početku svečanoga otvorenja okupljenima se obratila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Dunja Seiter-Šverko te pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević.

O izložbi je govorio njezin autor i voditelj Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK dr. sc. Ivan Kosić. Okupljeni su mogli čuti od kojih se djela sastoji Bibliotheca Zriniana te na koji je način pronašla dom u Zbirci rukopisa i starih knjiga NSK.

Akademik Josip Bratulić govorio je o značaju Nikole VII. Zrinskoga za onovremenu Hrvatsku te o njegovim interesima koji su danas vidljivi preko knjiga koje je prikupio. Napomenuo je kako je postojala i knjižnica njegova brata Petra Zrinskoga koja je nakon propasti zrinsko-frankopanske urote opljačkana i od nje su ostali samo fragmenti.

Knjižnicu Nikole VII. Zrinskoga od propasti je sasvim slučajno spasila njegova supruga Marija Sofija jer je odlučila prikupljene knjige ponijeti sa sobom kada je napustila Čakovec nakon suprugove smrti.

Budući da nema sačuvanih materijalnih dokaza o životu Zrinskih jer je njihova cjelokupna imovina nakon propasti zrinsko-frankopanske urote po carskoj naredbi 1671. zaplijenjena, a posjedi opustošeni. Priča o njihovu životu ispričana je posredno, preko knjiga koje su prikupili. U njima možemo doznati više o Zrinskima – kojim su se jezicima služili i što su proučavali, kako su se obrazovali, a u nekim slučajevima i gdje su putovali.

Povijesni izvori govore kako su knjige koje se danas čuvaju Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu prikupljane tijekom duljega razdoblja i vjerojatno od više znamenitih plemića titule Zrinski. Nikola VII. Zrinski izdvaja se po tome što je za obiteljsku knjižnicu prikupio značajan broj knjiga, ali najviše po tome što je osmislio i dao izraditi katalog knjižnice.