Održan treći međunarodni znanstveni skup „Knjiga i društvo: socijalna, filološka i intelektualna povijest i sadašnjost knjige“

Objavljeno 2.10.2017.

Treći međunarodni znanstveni skup Knjiga i društvo: socijalna, filološka i intelektualna povijest i sadašnjost knjige održan je u Splitu od 26. do 27. rujna 2017. godine u palači Milesi, u organizaciji Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu te Nacionalne i sveučilišne knjižnice, uz potporu Književnoga kruga Split.

Na svečanome otvorenju Skupa govorili su akademik Nenad Cambj, koji je ujedno i predsjednik Književnoga kruga Split, doc. dr. sc. Gordan Matas, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu, te dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Skup se održao u sklopu Dvadeset i devete knjige Mediterana, a svrha mu je bila potaknuti raspravu o teorijskim i praktičnim pitanjima veznima uz ulogu knjige, odnosno potaknuti dijalog o njezinu utjecaju u prošlosti i sadašnjosti te izglede u budućnosti.

Na skupu je održano 38 stručnih predavanja veznih uz sljedeće teme Filološki pristup knjizi, Knjiga i društvoKnjiževnost i komunikacija knjigomKnjiga i čitateljGlobalizacijski procesi i knjiga i Problemi digitalne knjige.

Među brojim predavačima sudjelovali su i djelatnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Ivan Kapec održao je predavanje Prijepisi tiskanih izdanja u dubrovačkoj književnosti 18. i 19. st, Anita Marin Hrvatska retrospektivna bibliografija knjiga kao izvor podataka o tiskarstvu i nakladništvu u Hrvatskoj: analiza knjiga objavljenih od 1900. do 1909. godine, Vesna Vlašić Jurić Prikazi hrvatskih gradova u Civitates Orbis Terrarum, Stevo Leskarec Knjiga izvan institucionalnog okvira, Kristina Silaj: Knjiga i društvo – povijesne i socijalne perspektive / Društvo u književnosti, te dr. sc. Tatijana Petrić Značenje e-izvora za hrvatsku akademsku zajednicu.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, kao jedna od vodećih javnih ustanova u Hrvatskoj, i ove se godine pridružila organizaciji skupa Knjiga i društvo: socijalna, filološka i intelektualna povijest i sadašnjost knjige kako bi pridonijela kvalitetnomu dijalogu o knjizi i njezinoj vrijednosti. Središnja knjižnica u Hrvatskoj, koja u svojem fondu čuva nekoliko milijuna knjiga – od glagoljskih rukopisa do digitalnih zbiraka – i na taj način želi utjecati na mjesto koje pripada knjizi u suvremenome društvu.