Održan Festival povijesti Kliofest 2018.

Objavljeno 14.5.2018.

Peti Festival povijesti Kliofest 2018. održao se od 8. do 11. svibnja 2018. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Posjetitelji ovogodišnjega Kliofesta imali su prigodu poslušati rasprave s više okruglih stolova koji su obrađivali teme, od studentskoga proljeća 1968., sukoba Tita i Staljina, do Velikoga, odnosno Prvoga svjetskog rata. Predstavljene su brojne knjige, među kojima su Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, Povijest podunavskih Hrvata (Bunjevaca i Šokaca), Nikada više Jugoslavija, Intelektualci i hrvatsko nacionalno pitanje (1929. – 1945.), Leksikon hrvatskoga srednjovjekovlja, Pričajte to svojoj djeci… O Holokaustu u Europi 1933. – 1945., Jasenovac – manipulacije, kontroverze i povijesni revizionizam, Jugoslavija u istorijskoj perspektivi i dr.

U sklopu Festivala predstavljeni su i novi projekti u historiografiji te povijesna udruženja. Na Festivalu su sudjelovali mnogi poznati hrvatski povjesničari, kao i gosti iz inozemstva. U sklopu Festivala dodijeljene su nagrade za doprinos historiografiji.

Bitna je sastavnica Festivala bila prodajna izložba knjiga u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u sklopu koje se na jednome mjestu predstavilo četrdesetak nakladnika, odnosno cjelokupna hrvatska izdavačka djelatnost iz povijesnih i srodnih znanosti.

Tijekom Kliofesta postavljene su tri izložbe, i to Zrakoplovstvo od početka do danas koju su priredili članovi Zagrebačkoga maketarsko-modelarskog saveza, zatim Biti učenik u Hrvatskoj u dugom 19. stoljeću autora Dinka Župana i izložba Veliki rat – zaboravljeni rat? koju su priredili učenici Grafičkoga odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Organizatori su Festivala Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Društvo za hrvatsku povjesnicu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatski državni arhiv, Hrvatska udruga nastavnika povijesti, Hrvatski institut za povijest, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Odsjek za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Udruga za zaštitu prava nakladnika Zana, Poljska kulturna udruga „Mikolaj Kopernik“, Hrvatsko etnološko društvo i Udruga Kliofest.