Održan Festival povijesti Kliofest 2017.

Objavljeno 15.5.2017.

Četvrti po redu Festival povijesti Kliofest 2017. održao se od 10. do 13. svibnja 2017. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Posjetitelji Festivala imali su prigodu poslušati rasprave s više okruglih stolova koji su obrađivali teme – od obljetnice ruskih revolucija, odnosa historiografije prema kulturnoj baštini – do pitanja vezanih uz žene i žensku povijest u Hrvatskoj.

U sklopu Festivala predstavljeni su novi projekti u historiografiji, povijesna udruženja i nove knjige. Na Festivalu su sudjelovali mnogi poznati hrvatski povjesničari, kao i gosti iz inozemstva.

Bitna je sastavnica Festivala bila prodajna izložba knjiga u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u sklopu koje se na jednome mjestu predstavilo četrdesetak nakladnika, odnosno cjelokupna hrvatska izdavačka djelatnost iz povijesnih i srodnih znanosti.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u sklopu Festivala, 12. svibnja 2017. godine dodijeljene su nagrade za doprinos historiografiji. Nagradu „Ivan Lučić“, koja se dodjeljuje za životno djelo, dobila je prof. dr. sc. Mira Kolar-Dimitrijević, nagradu „Mirjana Gross“ za najbolju knjigu iz povijesti 2016. dobio je dr. sc. Davor Marijan za djelo Domovinski rat, nagradu „Vjekoslav Klaić“ za popularizaciju povijesti dobio je Božidar Domagoj Burić, prof., nagradu „Ferdo Šišić“ za diplomski rad dobila je Lidija Kelemen, mag. hist., a nagradu „Jaroslav Šidak“ koja se dodjeljuje inozemnim povjesničarima dobio je ruski historiograf docent Denis Jevgenjevič Alimov.

Organizatori su Festivala Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Društvo za hrvatsku povjesnicu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatski državni arhiv, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Udruga za zaštitu prava nakladnika Zana, Poljska kulturna udruga „Mikolaj Kopernik“ i Hrvatsko etnološko društvo.

Program se, osim u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, odvijao i u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Hrvatskome državnom arhivu, Poljskoj kulturnoj udruzi „Mikolaj Kopernik“ te Sceni F22.