Održan 13. sajam stipendija i visokog obrazovanja u NSK

Objavljeno 18.10.2017.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 17. listopada 2017. godine održan je 13. sajam stipendija i visokog obrazovanja u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO), a 19. listopada održat će se u zgradi Sveučilišnih odjela Kampusa Sveučilišta u Rijeci.

Zemlja partner ovogodišnjega Sajma bila je Austrija. Institut za razvoj obrazovanja s Austrijom ima dugogodišnju, uspješnu i kvalitetnu međunarodnu suradnju u području visokoga obrazovanja. Prema podatcima UNESCO-a iz 2016. Austrija je treće najpoželjnije odredište hrvatskih studenata. Podrobnije informacije o Sajmu dostupne su na portalu Stipendije.info i na stranici na Facebooku Tražim stipendiju.

Na svečanome otvorenju Sajma nazočne su pozdravili mr. sc. Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor Instituta za razvoj i obrazovanje, dr.sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU, Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Andreas Wiedenhoff, veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, mr. sc. Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava, te dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Na 13. sajmu stipendija i visokog obrazovanja sudjelovalo je više od 60 izlagača iz čak 13 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije koji su predstavili svoje studijske programe i programe stipendiranja. Među izlagačima bile su brojne ustanove, uključujući visoka učilišta, ministarstva, jedinice lokalne i regionalne samouprave, tvrtke, zaklade, nevladine udruge, veleposlanstva i inozemne kulturne centre.

U sklopu programa 13. sajma stipendija i visokog obrazovanja predstavljene su i studentske organizacije koje nude brojne mogućnosti za međunarodnu mobilnost i različite aktivnosti za razvoj vještina i sposobnosti koje su bitne za uspjeh u karijeri te besplatne praktične radionice o polaganju standardiziranih testova (TOEFL, GMAT, GRE, SAT i ACT), pisanju eseja i preporuka, kao bitnim dijelovima upisnoga procesa na visoka učilišta.

Na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja predstavljene su stipendije i drugi oblici novčane potpore, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Na jednome mjestu posjetitelji su mogli pronaći sve informacije i usluge ključne za uspješnu prijavu na obrazovne programe u Hrvatskoj i inozemstvu, što je Sajam učinilo jedinstvenim događajem ovakve vrste u Europi. U sklopu Sajma bile su dostupne informacije o više od 14 000 dostupnih stipendija. Najveći dio novih stipendija, njih čak 7600, odnosi se na stipendije Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, koje su također predstavljene na Sajmu. Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je 4600 dodatnih socijalno-ekonomskih stipendija godišnje i prvi put najmanje 3000 STEM stipendija godišnje za studij u Hrvatskoj.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) utemeljen je 1999. godine kao neprofitna organizacija predana razvoju, zagovaranju i provedbi politika visokoga obrazovanja u Hrvatskoj. IRO se već osamnaest godina sustavno bavi visokim obrazovanjem, posebno u područjima novčanoga potpomaganja visokoga obrazovanja, jednakosti pristupa visokomu obrazovanju, povezivanja visokoga obrazovanja s tržištem rada te akademske mobilnosti, a od 2005. godine jednom godišnje organizira Sajam stipendija i visokog obrazovanja na kojem se predstavljaju stipendije, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Sajam stipendija i visokog obrazovanja događaj je neprofitnoga značaja od iznimne važnosti za hrvatsku akademsku zajednicu i društvo u cjelini te je u trinaest godina svojega postojanja postao jedan od najvažnijih događaja u visokome obrazovanju u Južnoj i Jugoistočnoj Europi.