Odabrane najljepše oblikovane knjige svijeta

Objavljeno 15.3.2017.

Uoči Sajma knjiga u Leipzigu međunarodni stručni ocjenjivački sud odabrao je najljepše oblikovane knjige pristigle na natječaj Best Book Design from all over the World. Među lijepo oblikovanim knjigama nalazilo se i 18 naslova hrvatskih izdavača, odabranih na temelju natječaja Hrvatska lijepa knjiga.

Na ovogodišnjem natječaju najviše priznanje, zlatnu povelju, dobila je knjiga Ornithology izdavača De HEF publishers iz Rotterdama (Nizozemska). Zlatna medalja pripala je knjizi Palimpsest češkoga izdavača 4AM Fórum pro architekturu a média. Srebrna medalja dodijeljena je dvama naslovima, i to Bugs‘ Book izdavača Guangxi Normal University Press iz Kine te (un)expected izdavača The Eriskay Connection iz Nizozemske. Brončanom medaljom nagrađene su knjige Withheld due to: izdavača cpress iz Švicarske, UP UP – Stories of Johannesburg’s Highrises koju je izdao Hatje Cantz Verlag iz Njemačke, DWARS VERS izdavača Ans Bouter en Benjamin Groothuyse iz Nizozemske, Bernhard Chadebec – Intrus Sympathiques koju je izdao Rollo Press iz Švicarske, kao i Eva Hesse – Diaries koju su zajedno izdali Hauser & Wirth Publishers i Yale University Press, također iz Švicarske.

Počasna priznanja dodijeljena su sljedećim knjigama Falsche Fährten (Njemačka), Ink Rubbing by Leng Bingchuan (Kina), Encyclopedia of Modern Sport (Japan), VERDADE?! (Portugal), Plötzlich Funkstille (Njemačka).

Sve knjige pristigle na natječaj, uključujući i nagrađene, bit će izložene na Sajmu knjiga u Leipzigu od 23. do 26. ožujka 2017. godine, u sklopu izložbe Best Book Design from all over the World. Nakon Leipziga knjige će biti dijelom izložbe Book Art International, koje se upriličuje za vrijeme trajanja Sajma knjiga u Frankfurtu. Odabrane knjige nakon sajmova u Leipzigu i Frankfurtu postaju dio fonda German Book and Type Museum u Leipzigu.

Natječaj Best Book Design from all over the World odvija se neprekidno od 1963. godine, a od 1991. o njegovoj provedbi brine Zaklada Stiftung Buchkunst iz Frankfurta na Majni. Hrvatska svoje lijepo oblikovane knjige šalje u Njemačku od svojega osamostaljenja, a o njihovu odabiru od 1996. godine skrbi Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.