Odabrane najljepše oblikovane knjige svijeta u 2017. godini

Objavljeno 14.3.2018.

Uoči Sajma knjiga u Leipzigu međunarodni stručni ocjenjivački sud odabrao je najljepše oblikovane knjige pristigle na natječaj Best Book Design from all over the World. Među lijepo oblikovanim knjigama nalazilo se i 27 naslova hrvatskih izdavača odabranih na natječaju Hrvatska lijepa knjiga u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u prosincu 2017. godine koji će, zajedno s nagrađenim naslovima, biti izloženi u sklopu istoimene izložbe te naknadno još jedne istaknute međunarodne izložbe knjiga, Book Art International.

Na ovogodišnjem natječaju najviše priznanje, zlatnu povelju, dobila je knjiga Heimat, Handwerk und die Utopie des Alltäglichen (Švicarska). Zlatna medalja pripala je knjizi Soirée Fantastique (Njemačka). Srebrna medalja dodijeljena je knjigama The Art of Gardening (Kina), Process for becoming a little bear (Japan), a brončana medalja djelima Avond (Nizozemska), documenta 14: Daybook (Švicarska), Autonomie auf A4 (Švicarska), EFES: EFES (nil-nil draw) (Izrael) te 200 Keystrokes per Minute (Rusija). Počasna priznanja dodijeljena su izdanjima Tea Canon (Kina), Monsanto®: A Photographic Investigation (Venezuela), II Concurso Nacional de Poesía Joven Rafael Cadenas (Venezuela), First things first (Švicarska) i Claudy Jongstra (Nizozemska).

Sve knjige pristigle na natječaj bit će prikazane na izložbi Best Book Design from all over the World, koja će se održati u sklopu Sajma knjiga u Leipzigu, od 15. do 18. ožujka 2018. godine. Nakon Leipziga knjige će biti dijelom izložbe Book Art International, koja se već tradicionalno upriličuje kao dio programa Sajma knjiga u Frankfurtu. Odabrane knjige nakon sajmova u Leipzigu i Frankfurtu postaju dio fonda Njemačkog muzeja za knjigu i pismo (Deutsches Buch- und Schriftmuseum) u Leipzigu.

Natječaj Best Book Design from all over the World odvija se neprekidno od 1963. godine, a od 1991. o njegovoj provedbi brine Zaklada Stiftung Buchkunst iz Frankfurta na Majni. Hrvatska svoje lijepo oblikovane knjige šalje u Njemačku od svojega osamostaljenja, a o njihovu odabiru od 1996. godine skrbi Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.