Objavljeni rezultati nagradnoga natječaja za osnovne škole „Zelena priča za zeleni planet“

Objavljeno 7.11.2018.

U sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku i u suradnji s Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva, nakon Zelenoga festivala i Međunarodnoga znanstvenog skupa (O)krenimo na zeleno, a prigodom 1. međunarodne konferencije o zelenim knjižnicama Let`s Go Green!, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizirala je literarni natječaj za osnovne škole pod nazivom Zelena priča za zeleni planet.

Na natječaj je pristiglo 376 učeničkih radova, a Prosudbeno povjerenstvo odabralo je tri najbolja rada:

Vukovarska Adica, Milan Dudaš, 3. b, Osnovna škola Nikole Andrića, Vukovar

Milan Dudaš u svojem radu iskazao je osjećaj radosti zbog djelića prirode koji je njemu blizak i drag, a upravo ta mogućnost da se poistovjeti s mjestom uz koje ga vežu obiteljske priče, zalog je budućnosti u kojoj mladi naraštaji osjećaju prirodu kao dragocjenu baštinu i zajedničko nasljeđe.

Pravo blago, Neo Dolenski, 4. c, III. osnovna škola Bjelovar

Neo Dolenski svojim radom na simpatičan je način prikazao uzbudljivu potragu punu pustolovina koja završava pronalaskom pravog blaga – čistog mora i prirodnih ljepota.

Zanimljiv šumski div, Leonardo Rihtarić, 8. b, Osnovna škola Ante Kovačića, Zlatar

Leonardo Rihtarić u svojem radu prenio je svoj dubok doživljaj šume, a rad u cijelosti na osobito upečatljiv način nadahnjuje čitatelja na preuzimanje osobne odgovornosti i djelovanje s ciljem očuvanja prirodne baštine.

Osim toga, zbog originalnoga pristupa temi i uporabe dijalekta, Prosudbeno povjerenstvo odlučilo je dodijeliti posebnu pohvalnicu za rad:

Stablo koje se oseća, Lana Relić, 7. b, Osnovna škola Petra Preradovića, Pitomača.

Vješto koristeći podravsko kajkavsko narječje, Lana Relić u svojem radu na osobito dojmljiv način dočarava čitatelju unutrašnji svijet glavnog junaka svoje zelene priče – jednog stabla, koje otkriva svoje uspomene, strahove i izvor svoje utjehe.

Svečanost proglašenja i dodjela nagrada te pohvalnice održat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 8. studenoga 2018. godine u 14.40, u sklopu 1. međunarodne konferencije  o zelenim knjižnicama Let`s Go Green! Nagrade su osigurale Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i nakladnička kuća Mozaik knjiga d.o.o.