Objavljen novi, 13. broj časopisa Glas@NSK

Objavljeno 31.7.2017.

Nakon četverogodišnje stanke objavljen je novi, 13. broj časopisa Glas@NSK.

Objavljivanjem časopisa Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu svojim čitateljima želi predočiti sadržaje vezane uz aktivnosti, djelovanje te postignuća Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u svezi s informacijskim znanostima i knjižničarstvom, kao i djelovanjem u sklopu šire znanstvene i kulturne zajednice.

Časopis će se objavljivati dvaput godišnje. Uvedene su neke nove rubrike, a neke su sadržajno izmijenjene. Od ovoga će broja istodobno biti objavljena i elektronička inačica časopisa, čime se očekuje povećanje njegove dostupnosti, kao i broj mogućih čitatelja.

Okosnica novoga broja Glasa NSK tematski je vezana za nedavno pokrenut Portal elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu koji je rezultat projekta Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija – e-Izvori koji se novčano potpomaže iz Europskoga socijalnog fonda u razdoblju od 2014. do 2020. godine.

U središtu je ovoga broja još jedna vrlo bitna tema, a to je izradba novoga nacionalnog pravilnika za katalogizaciju, na kojem se radi nekoliko godina te koji s nestrpljenjem očekuje knjižničarska zajednica, osobito knjižničari koji se bave obradom građe.
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu riznica je hrvatske kulturne, umjetničke i znanstvene baštine te je neiscrpno vrelo tema i sadržaja iz hrvatske povijesti.

Budući da se u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu nalazi i korespondencija slavnoga hrvatskog skladatelja, maestra Ive Tijardovića, te uglednoga hrvatskog iseljenika dr. Felixa Turela, ovaj broj donosi šest pisama koja otkrivaju dosad potpuno nepoznate podatke u hrvatskoj kulturnoj, a posebno glazbenoj javnosti, o izvedbi operete Mala Floramye 1958. godine u Clevelandu, u američkoj saveznoj državi Ohio.

Nadalje, u ovom će broju časopisa biti riječi o donaciji Krešimira Penavića, istaknutoga hrvatskog dobrotvora i filantropa, koji je Grafičkoj zbirci darovao 37 plakata Mirka Ilića, hrvatskoga ilustratora, crtača stripova i dizajnera svjetskoga glasa, čiji se radovi danas nalaze i čuvaju u brojim bitnijim kulturnim ustanovama, među kojima i u jednome od najutjecajnijih muzeja moderne umjetnosti u svijetu, poznatoj MoMA-i, Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

Ovaj broj donosi razgovor s knjižničarskom savjetnicom Tatjanom Nebesny, dobitnicom ovogodišnje Nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koji je ujedno objavljen i na Blogu NSK.
Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u posebnom je osvrtu popraćen riječju i slikom.

Proslava Dana Knjižnice bila je popraćena i zanimljivom izložbom Knjige i njihovo ruho – uvezi iz naše prošlosti, na kojoj su predstavljeni odabrani primjerci knjižnih uveza nastalih u razdoblju od 16. do 19. stoljeća.

Rubrika Događanja koja su ostavila trag posvećena je i izložbama Knjige na meniju – kukci za stolom te Sto lica knjige.

Od ovoga broja u novoj je rubrici Suradnja predstavljena suradnja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu s drugim ustanovama i organizacijama u različitim projektima, među kojima je projekt Zbirke južne i istočne Europe u Europeani koji je ostvaren u suradnji NSK i Europske knjižnice – The European Library (TEL) te projekt Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, pokrenut 2016. godine radi početka rada na izobrazbi i osvješćivanju korisnika o vrijednosti zaštite i očuvanja prirode te senzibiliziranja javnosti za ekološke teme.

Ovaj broj donosi osvrt o sedmome Festivalu hrvatskih digitalizacijskih projekata koji se bavio temom okupljanja digitalne građe i metapodataka, kao i njihove interoperabilnosti i otvorenost.
S veseljem Vas pozivamo na čitanje novoga, 13. broja časopisa Glas@nsk.hr!

Cjeloviti broj 13 (proljeće – ljeto 2017.) Glasa NSK.

Pojedinosti o časopisu Glas@nsk.hr.