Obilježena 20. obljetnica diplomatskih odnosa Hrvatske i Izraela u NSK

Objavljeno 4.10.2017.

Veleposlanstvo Države Izrael u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 3. listopada 2017. godine, uz nazočnost predstavnika Hrvatske pošte i Izraelskoga poštanskog ureda, obilježilo je 20. obljetnicu diplomatskih odnosa Hrvatske i Izraela, čijim je povodom predstavljena izraelsko-hrvatska poštanska marka.

Autorica je poštanske marke Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba.

Kao motiv poštanske marke odabrani su cvjetovi dviju zemalja, i to izraelska krunična šumarica i hrvatska perunika. Cvjetovi prenose poruku o odanosti Izraelaca i Hrvata vlastitim nacionalnim vrijednostima i simbolima svojih država.

U sklopu obilježavanja 20. obljetnice diplomatskih odnosa Hrvatske i Izraela otvorena je i izložba Izraelska otkrića koja su utjecala na svijet. Izložba je djelo autorskoga tima Izraelskoga ministarstva znanosti, tehnologije i svemira u suradnji s Izraelskom akademijom mladih, a sastoji se od fotografija koje prikazuju dio znanstvenih postignuća ostvarenih u Izraelu, osobito u zadnjim desetljećima.

Postignuća, otkrića i razvoj izraelske znanosti obuhvaćaju širok raspon područja i tema, s prijelomnim otkrićima u poljoprivredi, medicini, robotici, kompjuterizaciji, arheologiji, istraživanju svemira, matematici, društvenim znanostima i dr.

U Izraelu djeluje devet sveučilišta i 66 visokoškolskih obrazovnih instituta. Zemlja ima najvišu stopu akademski obrazovanih ljudi na svijetu, u odnosu na broj stanovnika. Izrael je jedna od deset zemalja članica prestižnoga Svemirskoga kluba koje su razvile, proizvele, lansirale i upravljaju satelitima u svemiru.

Država Izrael i Republika Hrvatska uspostavile su diplomatske odnose 4. rujna 1997. godine.

Odnosi dviju država dosegnuli su tijekom dvaju desetljeća visoku razinu suradnje. Redovita razmjena posjeta hrvatskih i izraelskih dužnosnika, niz potpisanih ugovora i međunarodnih akata u svim područjima suradnje čine čvrst temelj za nadogradnju odnosa.

Izložbu Izraelska otkrića koja su utjecala na svijet posjetitelji će moći razgledati do 13. listopada 2017. godine.