Obilježavanje UN-ova Svjetskog dana zaštite okoliša

Objavljeno 5.6.2018.

U duhu projekata poput Zelenoga festivala te konferencije Let’s Go Green, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pridružuje se obilježavanju UN-ova Svjetskog dana zaštite okoliša.

Dana 5. lipnja 1972. godine u Stockholmu je održana prva međunarodna konferencija o okolišu Ujedinjenih naroda na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda te je taj nadnevak proglašen Svjetskim danom zaštite okoliša. U Zbirci službenih publikacija Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dostupan je velik broj publikacija Ujedinjenih naroda kojima je tema zaštita okoliša.

Svrha je obilježavanja poticanje građana da postanu djelatni sudionici održiva i ravnomjerna razvoja te da preuzmu odgovornost za očuvanje planeta, uključujući zaštitu okoliša od onečišćenja mora, prekomjerne ljudske populacije i globalnoga zatopljenja, kao i poticanje održive potrošnje te sprječavanje trgovine divljih životinja. Svjetski dan zaštite okoliša postao je globalna platforma za javno djelovanje, uz sudjelovanje više od 140 zemalja godišnje. Svake godine u središtu je nova tema koja velike tvrtke, nevladine organizacije, zajednice, vlade te brojne slavne osobe širom svijeta potiče na poticanje brige o okolišu. Taj bitan nadnevak obilježava se i u Hrvatskoj brojnim aktivnostima. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike tom je prigodom objavilo priopćenje za javnost, a u ozračju aktivnoga sudjelovanja u širenju svijesti o važnosti brige za planet, na njihovim mrežnim stranicama dostupan je velik broj publikacija s navedenom temom. Hrvatska agencija za okoliš i prirodu pregledom pokazatelja stanja okoliša u RH također se priključila obilježavanju Svjetskoga dana zaštite okoliša, a svake godine tim povodom objavljuju i brošuru okolišnih pokazatelja Okoliš na dlanu.

Tema je ovogodišnjega UN-ova Svjetskog dana zaštite okoliša Borba protiv zagađenja plastikom, a domaćin je Indija.