Obilježavanje Svjetskog dana šuma i Svjetskog dana sindroma Down

Objavljeno 21.3.2018.

U duhu projekata poput Zelenog festivala te konferencije Let’s Go Green, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana šuma. Dan 21. ožujka također je i Svjetski dan sindroma Down, te su tim povodom Hrvatske šume d.o.o., UŠP Zagreb, Šumarski fakultet i Udruga za sindrom Down-Zagreb organizirali druženje šumara i djece iz Udruge za sindrom Down iz Zagreba.

Šumari će s djecom prošetati po stazi Šumarica, te uzeti otiske kore bukve i hrasta i pokušati učiti razlike u kori između ova dva stabla. Nakon toga u lugarskoj kući Krušak održat će se šumarska radionica – djeca će otiske kore s terena spajati s listovima i plodovima, listiće će obojiti s bukvicom i žirom, izrezati i tako napraviti svoje drvo. Crtat će pastelama po drvenim podloga i sve u svemu uz edukaciju se dobro zabaviti.

Organizatori se nadaju da će medijsko izvještavanje o ovom događaju dodatno senzibilizirate javnost za potrebe djece s down sindromom koja žele biti uključena u zajedništvo s drugom djecom, žele učiti i igrati se, biti u istom vrtiću i u istoj školi u koje idu njihovi prijatelji iz susjedstva. Svjetski dan Downovog sindroma ima za cilj promovirati svijest i razumijevanje Downovog sindroma, kao i pitanja vezana uz mobiliziranje podrške, priznavanje dostojanstva, prava i dobrobiti za osobe s Down sindromom.

Na području Uprave šuma podružnice Zagreb, taj dan, 21. 3., održat će se i niz radionica i predavanja za predškolce i osnovnoškolce.
Svjetski dan šuma obilježava se na prvi dan proljeća. Sve zemlje svijeta potiče se da dan obilježe prigodnim proslavama ili akcijama. Ovogodišnja tema Dana šuma vezana je uz urbane šume i održive gradove.

Šume u gradovima utječu na mikroklimu, pa tako zelena područja u ljetnim mjesecima koriste i do 30% manje energije za rashlađivanje od onih dijelova grada koji nemaju zelenila. Šume služe i kao ublaživač buke, smanjujući zagađenost bukom u našim domovima od susjednih prometnica ili industrijskih pogona. Uloga šume u pročišćavanju vode isto je poznata. Filtrirajući i regulirajući razinu voda, šume doprinose visokoj kvaliteti dostupne vode za milijune ljudi.