NSK sudjelovala u izradi nove Europeanine izložbe: Picture this! Vintage postcards of Southeastern Europe

Objavljeno 30.3.2017.

Nova Europeanina virtualna izložba Picture this! Vintage postcards of Southeastern Europe predstavlja bogatu kulturnu i prirodnu baštinu jugoistočne Europe na starim razglednicama gradova iz 8 europskih jugoistočnih država. U izložbu su uvrštene 24 razglednice koje su odabrane iz fondova 8 nacionalnih knjižnica  – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Slovenije i Srbije. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu na izložbi je predstavila stare razglednice Dubrovnika, Pule i Splita.

Osim na izložbi, na kojoj su uz kratke opise predstavljene 3 razglednice iz svake države koja je sudjelovala u izložbi, razglednice, i brojna druga digitalna i digitalizirana građa, dostupne su i na portalu Europeane. Sve hrvatske digitalizirane razglednice, kao  i druga digitalizirana građa iz fonda NSK dostupni  su na portalu Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Izložba je jedan od  rezultata projekta Zbirke iz južne i istočne Europe u Europeani (Collections of the South and East Europe in Europeana – CSEEE), u kojem su sudjelovale nacionalne knjižnice Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Slovenije i Srbije. Cilj je projekta bio učiniti što više digitalne građe iz nacionalnih knjižnica koje su članice Konferencije ravnatelja europskih nacionalnih knjižnica (Conference of European National Librarians – CENL), ali nisu članice Europske unije, dostupnima u Europeani. NSK je bila koordinator projekta, a projekt je tijekom 2016. godine ostvaren u suradnji s Europskom knjižnicom (The European Library – TEL).

Ovom izložbom Europeana i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pozivaju na istraživanje gradova jugoistočne Europe prikazanima na starim razglednicama, ali i drugih sadržaja koji se mogu otkriti u bogatim digitalnim zbirkama.