Normativna baza Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu postala dijelom virtualnoga skupnog kataloga VIAF

Objavljeno 16.12.2013.

Projekt virtualnoga povezivanja nacionalnih normativnih podataka za osobe, korporativna tijela i geografske nazive u jedinstvenu normativnu bazu VIAF – Virtual International Authority File, u suradnji s OCLC-em, započele su 2003. godine Kongresna knjižnica i Njemačka nacionalna knjižnica.

Cilj je ove zajedničke inicijative uključivanje normativnih podataka različitih knjižnica u besplatnu javno dostupnu uslugu na internetu koja poboljšava identificiranje, prikaz i provođenje normativnoga nadzora u lokalnim katalozima i time pridonosi razvoju bibliografske kontrole.

Krug sudionika u bazi VIAF širio se vrlo brzo i trenutačno broji 34 ustanove, uključujući 23 nacionalne knjižnice, odgovorne za izradbu normativnih zapisa. Broj normativnih zapisa u VIAF-u iznosi 33 milijuna, od kojih se većina, odnosno 26,4 milijuna, odnosi na osobna imena, a povezani su sa 107 milijuna bibliografskih zapisa. Broj je korisnika više od milijun godišnje.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu potpisala je ugovor s OCLC-em u svibnju 2013. i otad se radilo na pripremi i testiranju podataka za integraciju zapisa normativne baze NSK u VIAF.

Sudjelovanjem u virtualnome međunarodnom skupnom katalogu autoriziranih podataka, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu svoje podatke čini dostupnima u globalnome okruženju, predstavlja svoj katalog na međunarodnoj razini, čime pridonosi ugledu čitavoga hrvatskog knjižničarstva.

Od 16. je prosinca 2013. normativna baza podataka NSK dostupna je online i u sklopu ovog sustava.

VIAF je u prosincu Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnicu u Zagrebu zaželio dobrodošlicu, ističući kako je priključivanje NSK virtualnomu skupnom katalogu najveća promjena u tome mjesecu. VIAF-ov plan za sljedeću godinu uključuje povećanje broja dokumenata, dodavanje informacija o prijevodima u katalogu WorldCat, proučavanje VIAF-ove eksperimentalne usluge usklađivanja i dr.