Noć knjige 2017.

Objavljeno 18.4.2017.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu s veseljem najavljuje ovogodišnju Noć knjige, koja šestu godinu zaredom u središte svojega zanimanja stavlja knjigu, autora, čitanje i čitatelja, nastojeći barem na trenutak skrenuti pozornost na ljepotu i značenje pisane riječi, čaroliju ukoričenih svjetova i radost njihova upoznavanja.

Ove godine iznimno Noć knjige održat će se od 21. do 24. travnja, i tako zagrliti vikend, čime će postati najdulja kulturna noć u Hrvatskoj. Brojnim programima i prodajnim akcijama obuhvatit će Dan hrvatske knjige (22. travnja) te Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja), a istodobno i brojnim školarcima širom Hrvatske omogućiti da prvi dan škole provedu s knjigom u ruci.

Svečano otvorenje manifestacije Noć knjige 2017. održat će se u petak 21. travnja u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, uz predstavljanje najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj (GfK, 2017.).

Noć knjige 2017. obilježit će se u čak 234 grada i mjesta širom zemlje. Više od 500 sudionika – knjižnica, knjižara, nakladnika, odgojno-obrazovnih ustanova, instituta, kulturnih središta, bolnica, muzeja, udruga pisaca i ljubitelja knjige – pripremilo je više od 1020 različitih programa i prodajnih akcija, i to s najvećim brojem programa u Zagrebu – 255, koji će obuhvatiti najmlađe i najstarije, školarce i studente, bicikliste, kvizomane, profesionalne pripovjedače i zahvalne slušače, čitače od stila i bibliofile različitih profila. Prodajne akcije i popusti moći će se ostvariti u više od 100 knjižara i antikvarijata, dok će velik broj knjižnica omogućiti besplatan upis ili vraćanje knjiga bez naplate zakasnine.

Četiri dana, punih 96 sati, knjizi će pripadati mjesto koje joj njezini poštovatelji priželjukuju u svakome trenutku. U vlakovima, na brodskim linijama, u parkovima, školskim klupama, staračkim domovima, kafićima, svugdje gdje se zamisliti može, zaskočit će nas da nas podsjeti na vrijednost i ljepotu otkrivanja neistraženih svjetova.

Potaknuti hrvatskim iskustvima, Noć knjige 2017. četvrti se put organizira i u Sloveniji i Crnoj Gori, a od ove godine manifestaciji se pridružila i Bosna i Hercegovina.

Događanja u najduljoj kulturnoj noći u Hrvatskoj bit će posvećena sljedećim temama:

Putuj s knjigom

U suradnji s Hrvatskim željeznicama i Jadrolinijom omogućili smo putnicima u prigradskim vlakovima na području Zagreba i okolice te putnicima u svim trima plovnim područjima Jadrolinije, i to deset brodskih linija, od sjevera do juga Jadrana, emitiranje audiopriča/zvučnih knjiga za djecu. Audiopriče je ustupila Croatia records iz svoje edicije Bakine priče od 21. do 24. travnja.

Bilo kuda, čitaj svuda!

Kada ste zadnji put s knjigom prošetali u obližnji park ili pročitali poglavlje napetoga romana na autobusnoj stanici? Knjige nas mogu odvesti na mjesta koja jedva možemo i zamisliti, a kamo mi možemo odvesti njih? Gdje nam sve knjiga može biti suputnik?

U Noći knjige 2017. odvojite vrijeme za knjigu, ponesite je sa sobom kamo god se zaputili, zabilježite to fotoaparatom i podijelite s nama svoje čitateljske trenutke. Autore najboljih fotografija koje ćemo zaprimiti preko našega fotonatječaja darovnim paketima nagrađuje Kraš, koji je organizatorima Noći knjige, radi promidžbe knjige i čitanja, ovom prilikom ustupio i svoj popularni slogan, koji je davne 1935. godine za Kiki osmislio novinar i pisac Ratko Zvrko.

Noć knjige za humanost

Organizatori Noći knjige ni ove godine nisu zaboravili one kojima je potrebna pomoć. Zahvaljujemo hrvatskim nakladnicima koji su darovali slikovnice i knjige za djecu Volonterskomu centru Osijek za rad u Prihvatilištu za tražitelje azila Kutina i udruzi Zemljani – Are You Syrious za rad u Prihvatilištu za tražitelje azila Porin u Zagrebu. Ove udruge sa svojim volonterima održat će i programe s djecom tražiteljima azila u Noći knjige.

Organizatori Noći knjige

Organizatori su Noći knjige 2017. Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena.

Noć knjige 2017. održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.
Ostvarenje ovogodišnjega programa novčano su potpomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

Noć knjige organiziramo kako bi se, bez zatvaranja očiju pred nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan više govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga.  S veseljem i entuzijazmom pozivamo Vas stoga da šestu Noć knjige provedete u društvu s literaturom. U neizvjesnosti suvremenoga svijeta, u kojemu se malo toga sa sigurnošću može predvidjeti, sigurni smo da s knjigom kroz mrak putujemo prema boljoj i ljepšoj budućnosti.

Više pojedinosti o Noći knjige 2017.