Izložba „Nikola Šubić Zrinski i Sigetska bitka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu”

Objavljeno 6.9.2016.

Bitka koja je završila prije 450 godina, a dogodila se u mađarskome gradu Sigetu, povod je postavljanju izložbe „Nikola Šubić Zrinski i Sigetska bitka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu“, koja će biti otvorena u četvrtak, 8. rujna, u 12 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a moći će se razgledati do 21. rujna 2016. godine.

Izložba se sastoji od književnih, likovnih i glazbenih djela koja su inspirirana opsadom grada Sigeta i hrabrim otporom branitelja višestruko brojnijem neprijatelju. Glavnina izložbe sastoji se od izabranih djela koja su dio Bibliothece Zriniane, knjižnice obitelji Zrinski, a koja se čuva u Zbirci rukopisa i starih knjiga NSK.

Likovna ostavština inspirirana herojstvom Nikole Šubića Zrinskoga, koja je dio fonda Grafičke zbirke NSK, bit će predstavljena na izložbi, dok su glazbena djela dio Zbirke muzikalija i audiomaterijala NSK.

Budući da nema sačuvanih materijalnih dokaza o životu Zrinskih jer je njihova cjelokupna imovina nakon propasti zrinsko-frankopanske urote po carskoj naredbi 1671. zaplijenjena, a posjedi opustošeni, priča o njihovu životu ispričana je posredno, preko knjiga koje su prikupili. U njima možemo doznati više o Zrinskima, kojim su se jezicima služili, što su proučavali i kako su se obrazovali.

Povijesni izvori govore kako su knjige koje se danas čuvaju Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu prikupljane tijekom duljega razdoblja i vjerojatno od više znamenitih plemića titule Zrinski. Pretpostavlja se kako je prve knjige koje su postale dio Knjižnice prikupio upravo Nikola Šubić Zrinski.