NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU

Pretraživanje

Samo lijepa naša domovina mogaše stvoriti ljepotu divnog našeg jezika, divotu naših riječi krasnih kao naši otoci, „lijepi vrti morem plivajući“.

 

A. G. Matoš

Najčešće postavljana pitanja

Kako se učlaniti u Knjižnicu?

Fizičke osobe učlanjuju se osobno, na temelju isprava kojima se potvrđuje njihov status i mjesto stalnoga boravka, te ispunjavanjem Zahtjeva za učlanjenje.
Pravne osobe podnose Upravi Knjižnice pismeni zahtjev za upisom svojih djelatnika i izdavanjem pojedinačnih iskaznica.

Kako pronaći obavijest o građi?

Da biste naručili građu, potrebno je provjeriti nalazi li se traženi naslov u fondu Knjižnice i zapisati njegovu signaturu. Naslov možete potražiti u online katalogu Kžižnice ili pretraživanjem skeniranog abecednog kataloga na listićima.

Kako naručiti građu?

Građa se naručuje ispunjavanjem obrasca za naručivanje građe (dostupnoga na pultovima u čitaonicama). Na obrascu je potrebno ispisati signaturu, potrebne podatke o građi, osobne podatke i vlastoručno ga potpisati. Signaturu je moguće pronaći na dnu kataložnoga zapisa u online katalozima Knjižnice te u sredini kataložnoga listića u Abecednom katalogu knjiga i periodike u prizemlju.

Kako posuditi knjigu izvan Knjižnice?

Građu izvan Knjižnice naručujete na pultu Posudbe

Kako koristiti internet i računalnu opremu?

Učlanjenjem u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu korisnik stječe pravo na korištenje besplatnoga interneta unutar prostora Knjižnice. Korisnička računala raspoređena su u čitaonicama u prizemlju, na prvom, trećem i četvrtom katu. Osim korisničkih računala moguće je unajmiti i prijenosno računalo s ugrađenom mrežnom karticom ili odvojeno mrežnu karticu u čitaonici na prvom katu. Moguće je donijeti vlastito prijenosno računalo i slobodno koristiti bežični internet (ukoliko korisnik ima ugrađenu mrežnu karticu). Pri ulasku s prijenosnim računalom u Knjižnicu potrebno se javiti djelatniku osiguranja u prizemlju.

Može li se u Knjižnici naručiti građa iz drugih knjižnica?

Usluga međuknjižnične posudbe namijenjena je korisnicima kojima je potrebna građa (knjige i fotokopije) iz drugih knjižnica u zemlji i inozemstvu. Uslugu međuknjižnične posudbe mogu koristiti izravno svi korisnici Knjižnice, a ostali, neizravno putem knjižnica u stalnom mjestu boravka. Pult međuknjižnične posudbe nalazi se u prizemlju.

Kako reproducirati knjižničnu građu?

Knjižnica korisnicima omogućuje samostalno fotokopiranje dijelova knjige ili pojedinih članaka iz časopisa, isključivo u vlastite svrhe, sukladno Zakonu o autorskom i srodnim pravima. Fotokopirne kartice s određenim brojem impulsa mogu se kupiti na zapadnim pultovima u čitaonicama na pultu Posudbe u prizemlju te na prvom, trećem i četvrtom katu. Fizičkim i pravnim osobama Knjižnica omogućuje reprografske usluge za građu koja se nalazi u njezinu fondu, a u skladu sa Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima, te Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.