U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorena izložba u povodu stote obljetnice ponovne uspostave državnosti Republike Litve

Objavljeno 14.3.2018.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 13. ožujka 2018. godine svečanim programom obilježena je stota obljetnica ponovne uspostave državnosti Republike Litve te je otvorena prigodna izložba Arhitektura Grada Kaunasa između dva svjetska rata autora Gintarasa Balčytisa u organizaciji Ureda Veleposlanstva Republike Litve u Zagrebu.

Na svečanosti su se okupljenim veleposlanicima, predstavnicima diplomatskog zbora, predstavnicima Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, predstavnicima ministarstava i drugih ustanova Republike Hrvatske, kao i predstavnicima Grada Zagreba i ostalim okupljenim uzvanicima obratile Njezina Ekscelencija Loreta Zakaravičienė, veleposlanica Republike Litve u Republici Hrvatskoj, dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Zadovoljstvo je biti večeras ovdje u ovom modernom prostoru, a osobito mi je zadovoljstvo biti ponovno u Hrvatskoj, u Zagrebu. Volim vašu zemlju i volim vaše ljude jer kada sam ovdje osjećam se kao da sam kod kuće“, rekla je u svojem govoru Njezina Ekscelencija Loreta Zakaravičienė, veleposlanica Republike Litve u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Beču, dodavši i kako je raduje što se suradnja Hrvatske i Litve uspješno širi i produbljuje.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić čestitala je okupljenima, kao i svim litavskim državljanima, ovu značajnu obljetnicu ponovne uspostave državnosti Republike Litve. „Hrvatsku i Litvu mnogo toga veže. Prije svega nastojanja da bez obzira na prepreke koje nam je povijest često stavljala na put ipak čuvamo i očuvamo svoj jezik, neovisnost i nacionalni identitet, koji se prije svega ogleda u bogatstvu kulture i baštine. Kultura i baština spajaju nas i danas ovdje“, istaknula je glavna ravnateljica NSK.

Nakon prigodnih pozdravnih govora, svečanost obilježavanja stote obljetnice ponovne uspostave državnosti Republike Litve glazbenim nastupom uveličali su članovi Gudačkog orkestra Konzervatorija Juozasa Gruodisa iz Kaunasa.

U povodu obilježavanja ove obljetnice otvorena je i prigodna izložba Arhitektura Grada Kaunasa između dva svjetska rata. Kao što sam njezin naziv govori, izložba predstavlja arhitekturu Grada Kaunasa između dva svjetska rata koja nedvojbeno dokazuje kako je Litva u to doba bila kulturno, intelektualno i državotvorno zrela zemlja. U dva desetljeća, tijekom kojih je Kaunas bio prijestolnica Republike Litve, grad se od marginalnog provincijskog mjesta razvio u značajan urbani centar, prateći modernu europsku arhitekturu tog razdoblja i interpretirajući je na sebi svojstven način. Izložba zorno prikazuje i kako su arhitekti jedne mlade zemlje u samo 20 godina u potpunosti uspjeli uklopiti Kaunas u europski arhitektonski kontekst te na taj način značajno pridonijeli razvoju Litve i učvršćivanju njezinog položaja kao suvremene europske zemlje.

Izložba će se u predvorju Knjižnice moći pogledati do 23. ožujka 2018. godine.

Deklaracija o neovisnosti Litve iz 1918. godine, ponovno pronađena 2017. godine. Izvor: The Guardian. Fotografija: Reuters.