Mjesec hrvatske knjige 2015.

Objavljeno 13.10.2015.

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koja u Hrvatskoj tradicionalno promiče čitanje kao društvenu vrijednost i knjigu kao kulturno dobro, a 2015. godine održavat će se od 15. listopada do 15. studenoga. Ovogodišnji će program  proteći u znaku odluke Opće skupštine UN-a koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu.

Narodna knjižnica i čitaonica Novi Vinodolski u 2015. godini obilježava 170. obljetnicu svojega utemeljenja te niz obljetnica vezanih uz obitelj Mažuranić: 210 godina od rođenja Antuna Mažuranića, 170 godina od rođenja Vladimira Mažuranića te 125 godina od smrti Ivana Mažuranića. Upravo iz toga razloga odabrana je za domaćina svečanoga otvorenja Mjeseca hrvatske knjige 2015. godine.

Središnji programi Mjeseca hrvatske knjige 2015.

  • Akciju Upali lampicu i čitaj koja će se 23. listopada odvijati na cijelome području Hrvatske s ciljem popularizacije čitanja.
  • 9. studenoga u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega održat će se stručni skup Narodne knjižnice u novim prostorima — spoj tradicije i suvremenosti.
  • Hrvatska knjižnica za slijepe 11. studenoga obilježava 50. obljetnicu osnutka i rada u dvorani Vidra u Zagrebu.
  • 11. studenoga obilježava se i Dan hrvatskih knjižnica kojega će knjižnice, sudionice manifestacije obilježiti bogatim programima.
  • Tijekom Mjeseca tradicionalno će se provesti i natjecanje za mlade čitatelje Nacionalni kviz za poticanje čitanja kojemu je ovogodišnja tema i naslov Putovanja do znanja, a završna dodjela nagrada i priredba Alkemija svjetla = Iskra života održat će se 12. studenoga u 12 sati u Kinu Europa.
  • Od 10. do 15. studenoga na Interliberu u sklopu Znanstvenoga kvarta Knjižnice grada Zagreba organizirat će kreativne radionice za djecu i mlade na temu poticanje čitanja popularne znanosti, uz izložbu Kadar za čitanje 2015., koja je predstavljena na svečanome otvorenju Noći knjige 2015.
  • Književni klub Booksa  manifestaciji se pridružuje Piščevim dnevnikom i godišnjim festivalom Revija malih književnosti.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, osim što je sudjelovala u radu Programskoga odbora Mjeseca hrvatske knjige 2015., tijekom njegova trajanja javnosti će predstaviti nekoliko vlastitih programa.

Svečanost zatvaranja Mjeseca hrvatske knjige održat će se u Gradskoj knjižnici i čitaonici Duga Resa 13. studenoga 2015. godine u povodu obilježavanja 90. obljetnice utemeljivanja.

Programska knjižica Mjeseca hrvatske knjige 2015.