Međunarodni dan mladih

Objavljeno 11.8.2017.

Povodom Međunarodnog dana mladih, koji se u svijetu obilježava 12. kolovoza temeljem rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda usvojene 1999., Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu predstavlja svoje mlade djelatnike koji prolaze program stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. Trenutno  njih 12 kroz ovaj program radi u raznim odjelima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i svojim entuzijazmom kao i društvenom odgovornošću u svakome su pogledu predstavnici onoga što zagovara i predstavlja Međunarodni dan mladih – uključiti mlade u društvu i ojačati njihov utjecaj pri stvaranju društva koje se temelji na miru i toleranciji. Iz toga razloga ih s ponosom predstavljamo. To su Iva Barković, Mihael Bily, Joana Brezni, Sara Drljača, Paula Džapo, Vanda Đolo, Anđelka Golub, Tea Horvatiček, Marina Mijoč, Marija Perkec, Nikola Tomičić i Ivor Papac.

Svake godine Međunarodni dan mladih ima drugu temu. Ovogodišnja je Mladi grade mir i kao što sam naziv govori, posvećena je doprinosu koji mladi imaju u sprečavanju sukoba, inkluziji, socijalnoj pravdi i održavanju mira. Središnja proslava odvijat će se 11. kolovoza u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Ujedinjeni narodi su već 1985. godine počeli s obilježavanjem Međunarodnog dana mladih. Deset godina poslije, Generalna skupština usvojila je Svjetski program djelovanja za mlade koji je kasnije postao temelj svjetskog obilježavanja ovoga dana posvećenog mladosti i važnosti njene integracije u društvo. Program je fokusiran na provođenje mjera koje će ojačati nacionalne kapacitete u području mladih i koje će povećati kvantitetu i kvalitetu mogućnosti za mlade te im na taj način omogućiti učinkovitu i konstruktivnu ulogu u društvu.

Više pojedinosti o Međunarodnom danu mladih.