Uz Međunarodni dan dječje knjige – Knjižna booka

Objavljeno 3.4.2017.

Svake godine na rođendan Hansa Christiana Andersena, 2. travnja, sjetimo se koliko su knjige za djecu važne u njihovu odrastanju, a kako ljubav prema čitanju treba razvijati od najranije dobi. Upravo iz tog razloga datum rođenja ovoga velikog književnika, autora nekih od najljepših svjetskih bajka, proglašen je Međunarodnim danom dječje knjige, koji se obilježava na različite načine u mnogim zemljama svijeta.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu ovaj će se dan proslaviti uz Knjižnu booku, manifestaciju koja se u Hrvatskoj održava treću godinu zaredom, a na kojoj se ovaj put očekuje 200 učenika osnovnih i srednjih škola. Svojim će nastupima, na različite načine, predstaviti knjigu i ljubav prema čitanju, a u proslavi će im se pridružiti i književnici Nada Zidar Bogadi i Božidar Prosenjak.

Svečanost će se održati u ponedjeljak, 3. travnja, od 10:30 do 16:30 sati. Organizator manifestacije je Hrvatska udruga školskih knjižničara, a njezini partneri Školska knjiga, Naklada Ljevak, Alka script, Ibis grafika te Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Povodom Međunarodnoga dana dječje knjige na blogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu donosimo tekst Sjećanje na Petra Pana, u spomen na vječno djetinjstvo i zaigranost.