Lansiranje rakete od knjiga u NSK

Objavljeno 25.4.2018.

U povodu Noći knjige 2018. u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu izgrađena je raketa od knjiga. Raketa se sastoji od 4000 knjiga u težini od jedne tone. Gradnja rakete počela je 16. travnja, a bit će rastavljena 25. travnja 2018. godine.

Svrha je ove akcije bila istaknuti vrijednost knjige kao jamstva razvoja i budućnosti, a liku astronauta – pioniru novoga doba, suprotstaviti jednako bitnoga libronauta, knjiškoga putnika i istraživača, rekao je Sandi Antonac, voditelj Odsjeka Marketing i komunikacije, koji je raketu zajedno s još nekoliko kolega iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i izgradio. Raketa je rastavljena 4. svibnja 2018., a posjetitelji Knjižnice mogu slobodno uzeti knjige od kojih je raketa bila izrađena.

Na otvorenju Noći knjige 2018. uručene su nagrade pobjednicima likovnoga natječaja za djecu Ubaci knjigu u vremenski stroj!, koji je organiziran s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, a na temu budućnosti knjige. Rezultate likovnoga natječaja predstavila je Vanja Jurilj, predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara. Od 176 likovnih radova učenika iz 37 osnovnih i 11 srednjih škola iz 15 hrvatskih županija, kao autori najboljih radova odabrani su Joel Žnidaršić iz Osnovne škole Jabukovac u Zagrebu, Petra Musladin iz Osnovne škole Ivana Gundulića u Dubrovniku, Domagoj Jaman iz Ekonomske škole Vukovar i Marijana Bratanić iz Tehničke škole Bjelovar. Uz četiri pobjednička rada, stručno povjerenstvo odabralo je i radove koji će tijekom svibnja biti digitalizirani i predstavljeni u posebnoj virtualnoj izložbi na mrežnoj stranici Noći knjige.