Koncert ansambla „Glazbene staze“ – „Bajkovite staze“ u NSK

Objavljeno 23.11.2015.

Ansambl Glazbene staze i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u srijedu, 25. studenoga 2015., u 20.15 sati priređuju besplatan koncert pod nazivom Bajkovite staze u predvorju Knjižnice. Ovim koncertom Glazbene staze otvaraju sedmu koncertnu sezonu koja je ovoga puta krenula putevima bajki.

Koncert donosi priču o šumi Striborovoj i dočarava pustolovine dječaka Peće iz bajke Peća i vuk.

Program

Ivan Josip Skender: Praizvedba suite iz opere Striborova šuma, za flautu, klarinet, violinu, violončelo i klavir
Sergej Prokofjev (obradba Yaroslav Sadovyy): Peća i vuk, za komorni sastav i naratora.

Ansambl Glazbene staze

Eda Rimanić, flauta
Yaroslav Sadovyy, klarinet
Đana Kahriman, violina
Mia Grubišić, violončelo
Iva Ljubičić, klavir

i gosti

Jasna Simonović Mrčela, viola
Ida Szekeres, oboa
Matko Smolčić, fagot
Bernard Homan, saksofon

Narator: Božidar Peričić
Scenografija: Katarina Ferek Petrić

Ansambl Glazbene staze peteročlani je miješani instrumentalni sastav, tzv. Pierrot ansambl, koji uključuje flautu, klarinet, violinu, violončelo i klavir. Jedini je takav ansambl u Hrvatskoj. Ovisno o vrsti programa, ansambl surađuje i s drugim glazbenicima, kao i umjetnicima drugih profila, i to kazališnim, likovnim i plesnim umjetnicima. Članovi su ansambla vrsni komorni glazbenici i solisti, kao i glazbeni pedagozi, obrazovani na muzičkim akademijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ansambl djeluje od 2012. godine, a proizišao je iz Ciklusa Glazbene staze, koji se već sedmu sezonu održava u Zagrebu u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskoga u organizaciji udruge Moj svijet, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Gradskoga ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Posebnost je Ansambla u osmišljavanju tematskih koncerata radi afirmacije i približavanja klasične glazbe široj publici, osobito mladima. Tako koncerti postaju spoj klasične i poluklasične glazbe, igra žanrova i različitih kombinacija instrumenata, splet klasike s džez, filmskom i tradicijskom glazbom.

Svi dosadašnji nastupi Ansambla izvrsno su primljeni od svih naraštaja publike, kao i struke. S osobitim je uspjehom Ansambl izveo programe Crveni ruž, Music Trek Meets Star Trek i Fantastična suita. Prepoznata je i edukativna kvaliteta programa te je Ansambl uključen u izvedbu obrazovnih programa Hrvatske glazbene mladeži (Glazba u kvartu) i Ministarstva kulture Republike Hrvatske (Ruksak (pun) kulture)).

Ansambl redovito nastupa u Zagrebu u sklopu vlastitoga Ciklusa u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskoga, a ostvario je nastupe i širom Hrvatske, i to u Rijeci, Zadru, Višnjanu, Novskoj, Valpovu, Slavonskome Brodu, Vrbovcu, Lipiku i dr.