Knjižnica na morskoj obali

Objavljeno 24.9.2015.

Želite li upiti mirise i zvukove mora, toplinu sunčevih zraka i pročitati lijepo štivo, sve što trebate učiniti je posjetiti knjižnicu na plaži u Beidaihe New Districtu u Kini s koje se pruža prekrasan pogled na more i obalu.

Plaža kao prostor gdje se svjetlost prelijeva po staklenoj površini oceana uz šumove valova i slane mirise nošene vjetrom kineskim je arhitektima bila idealna za izgradnju knjižnice budućnosti Seashore Library. Arhitektonski ured Vector Architects želio je stvoriti prostor u kojem svaki pojedinac usporava svoj uobičajeni ritam užurbanoga života te se povezuje s prirodom zvukovima, mirisima, kao i pogledom, kako prenosi Arch Daily, portal za najnovije vijesti iz arhitekture

Smještena na obali udaljenoj tri sata od Beijinga potpuno je udaljena od drugih urbanih struktura, čak ni popločeni put ne vodi do njezina ulaza, već šetnja pijeskom završava u knjižnici. Tamo se može čitati, rekreirati, meditirati, opuštati ili popiti piće, a za svaku od tih aktivnosti namijenjen je zaseban prostor s prilagođenim ozračjem koje je postignuto doziranjem izvora sunčeva svjetla i pogleda na bespuće oceana.

U prostoru za čitanje stakleni zid gleda na ocean koji se vječno mijenja s dobima dana, vremenskim prilikama i godišnjim dobima, a mjesta su za sjedenje u padajućem nizu kako bi svi imali neometan pogled na tu prirodnu predstavu. Prostor je za meditaciju nasuprot svijetle, otvorene i javne čitaonice povučen, zamračen i intiman te se odatle ne vidi ocean već se samo čuje zapljuskivanje valova. U potpunosti odvojen od čitaonice nalazi se prostor za rekreiranje kako buka ne bi ometala tišinu i mir, a stropni prozori propuštaju toplu i hladnu svjetlost ovisno o dobu dana.

Ako vas nekada put odvede na plažu u Beidaihe New District, knjigu slobodno može zaboraviti.