„Knjižni put“ na cesti Route 66

Objavljeno 23.6.2015.

Nekadašnja američka autocesta Route 66 opće je poznat pojam korišten u gotovo svim granama umjetnosti, od književnosti, preko glazbe, do filma. Iz književnosti dolazi i jedan od njezinih najpoznatijih nadimaka, Mother road, preuzet iz Pulitzerovom nagradom ovjenčane knjige nobelovca Johna Steinbecka Plodovi gnjeva, u kojoj se „majka svih cesta“ opisuje kao glavna trasa masovnoga egzodusa za sve one koji su tijekom 1930-ih bježali pred razornim pješčanim olujama u potrazi za novim životom na američkome zapadu.

Iako je već 30 godina zamijenjena novoizgrađenim sustavom autocesta, veći dio od gotovo 4000 kilometara Route 66 i dalje je prometan te turistički atraktivan. Od mnogih zanimljivosti koje nudi ova velebna prometnica s poviješću od više od pola stoljeća, brojne knjižare koje se nalaze na njoj vrijedne su hodočašća svih ljubitelja knjiga.

AbeBooks, internetski portal posvećen prodaji knjiga, donosi itinerer s ukupno 66 knjižara smještenih duž ove transkontinentalne prometnice. Iz toga povećeg broja Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu izdvojila je 10 najzanimljivijih, koje na osobito šarmantan način odražavaju obilježja svojega okruženja.