Izložba umjetnika koji slikaju ustima i nogama u NSK

Objavljeno 5.12.2016.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u tijeku je izložba umjetnika koji slikaju ustima i nogama, a bit će otvorena do 9. prosinca 2016. godine.

Izložba donosi 31 umjetnički rad autora koji dolaze iz Hrvatske i Slovenije, a organizirala ju je izdavačka kuća umjetnika koji slikaju ustima i nogama USUN.

Izdavačka kuća umjetnika koji slikaju ustima i nogama utemeljena je 2004. godine i u Hrvatskoj zastupa šest umjetnika, koji su članovi Međunarodne udruge umjetnika koji slikaju ustima ili nogama i stipendisti su međunarodne udruge. Umjetnici su Goran Radić, Stjepan Perković, Maria-Kristina Božičević, Ana Slonjšak, Marija Glavičić – Počuć i Alen Kasumović.

Prvu udrugu umjetnika koji slikaju ustima i nogama utemeljio je 1956. godine Arnulf Erich Stegmann, slikar koji je u ranome djetinjstvu zbog dječje paralize izgubio sposobnost korištenja ruku.

Ona je poslije prerasla u svjetsku organizaciju za samopomoć kojoj danas pripada više od 800 umjetnika iz šezdeset zemalja svijeta. Njezino je poslanje pomoći osobama s tjelesnim invaliditetom kako bi ostvarili materijalnu sigurnost i samostalnost. Udrugu umjetnika koji slikaju ustima i nogama, slanjem čestitaka, razglednica i umjetničkih kalendara s motivima članova udruge, zastupaju širom svijeta izdavačke kuće.