Izložba o rijeci Krki predstavljena u Kninu

Objavljeno 13.11.2017.

U Narodnoj knjižnici u Kninu u petak 10. studenoga 2017. godine predstavljena je izložba Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča. Time je projekt, koji je nastao u suradnji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, krenuo na putovanje gradovima uz rijeku.

Na predstavljanju izložbe okupljene su pozdravili Kornelija Belak, ravnateljica Narodne knjižnice Knin, dr. sc. Marko Jelić, gradonačelnik Knina, te dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. O vrijednosti i osobitostima rijeke Krke govorio je dr. sc. Drago Marguš iz Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, a izložbu je predstavila njezina autorica Dobrila Zvonarek. Glazbeni gost bio je Hrvoje Marić.

Izložba Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča prati simboliku broja sedam koji se povezuje s rijekom Krkom, pa je i tematski raznovrstan sadržaj izložbe okupljen u sedam priča. Svaka od njih simbolično je vezana uz jedan od Krkinih slapova i donosi drukčiji pogled na Krku i prostor kojim ona protječe, nastojeći, između ostaloga, obuhvatiti njezinu vrijednost, povijest kraja kojim prolazi, umjetnike koje je nadahnula te stanovništvo na koje je utjecala, a kojima je i posvećena.

Priče o rijeci Krki svoj sadržaj najvećim dijelom crpe iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a velika vrijednost izložbe su i prekrasne fotografije Krke, fotografskoga dvojca Marija Romulića i Dražena Stojčića.

Izložba je dio projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, a ujedno je i dio programa Mjeseca hrvatske knjige 2017. Izložba u Kninu traje do 25. studenoga, a nakon toga će posjetiti Šibenik, Drniš i Skradin.