Izložba „Miranda – holokaust Roma“ nastavlja svoje putovanje Hrvatskom

Objavljeno 25.9.2017.

U sinagogi u Varaždinu u srijedu 27. rujna 2017. godine u 17 sati bit će otvorena izložba Miranda – holokaust Roma. Izložbu će otvoriti autor Veijo Baltzar, predsjednik finske Kreativne udruge za umjetnost i kulturu DROM, a otvorenje će uveličati i Veljko Kajtazi, saborski zastupnik.

Međunarodna putujuća izložba Miranda – holokaust Roma započela je 29. lipnja 2017. godine, i to svečanim otvorenjem u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Izložba je privukla veliku pozornost javnosti, a u prostoru Knjižnice mogla se pogledati do 31. kolovoza.

Izložba Miranda – holokaust Roma dio je međunarodnoga projekta Kroz Mirandine oči. Svrha je projekta potaknuti međukulturalni dijalog te na primjeru holokausta Roma obnoviti podučavanje o europskoj povijesti. Miranda predstavlja Anu Frank Roma, a izložba je postavljena na nov i inovativan način te kroz umjetnost predstavlja strahote holokausta, ali i bogatu kulturu i doprinos romske zajednice. Uz to, riječ je i o prvoj izložbi o holokaustu Roma, čiji su autori Romi. Tijekom trajanja projekta izložba će biti postavljena osim u Hrvatskoj, i u velikome broju država Europe, i to Finskoj, Estoniji, Latviji, Albaniji, Belgiji, Češkoj, Danskoj, Francuskoj, Islandu, Mađarskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Švedskoj, Ukrajini, Velikoj Britaniji, kao i u Argentini, Rusiji i Indiji.

Izložba će svoj vrhunac doživjeti u proljeće 2018. godine kada će biti postavljena u Europskome parlamentu u Bruxellesu.

Izložba Miranda – holokaust Roma bit će otvorena do 8. listopada 2017. godine, a posjetitelji će je moći razgledati svaki dan od 10 do 13 te od 17 do 20 sati.