Izložba „Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“ predstavljena u Šibeniku

Objavljeno 12.12.2017.

U ponedjeljak 11. prosinca 2017. godine u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik predstavljena je izložba Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča. Time je nastavljeno njezino putovanje gradovima uz rijeku Krku nakon što je u studenome gostovala u Kninu .

Okupljene su pozdravili Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik, te dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Izložbu su predstavili dr. sc. Drago Marguš, stručni voditelj Službe stručnih poslova zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja, korištenja i nadzora Nacionalnoga parka „Krka“, dr. sc. Željko Miletić, izvanredni profesor na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru, te Dobrila Zvonarek, autorica izložbe.

Izložba Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča nastala je suradnjom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove Nacionalni park „Krka“. Težeći biti jednim od mogućih pogleda na zadanu temu, kao što je istaknuto u predgovoru popratnoga kataloga, izložba kroz sedam zaokruženih cjelina predstavlja vrijednost i ljepote rijeke Krke: kroz oko etnologa, arheologa, povjesničara, umjetnika, geografa, stanovnika njezinih obala, suvremenoga posjetitelja. Broj cjelina određen je uočavanjem simbolike broja 7, koji se smjestio u opis rijeke sedam slapova, sedmi nacionalni park u Hrvatskoj, više od sedamdeset kilometara riječnoga toka. Posebna vrijednost izložbe su i prekrasne fotografije Krke, fotografskoga dvojca Marija Romulića i Dražena Stojčića.

Izložba je nastavak suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove Nacionalni park „Krka“ u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku. Dosad su ove dvije ustanove suradnju ostvarile u trima tematskim izložbama, i to Burnum – arheološko blago Krke, Krka – tajne podzemlja, Voda i krš – fenomeni rijeke Krke te stvaranjem virtualne izložbe Prošlost i sadašnjost Krke.