In memoriam Marko Samardžija

Objavljeno 20.2.2019.

Dana 19. veljače 2019. godine napustio nas je akademik Marko Samardžija, istaknuti hrvatski jezikoslovac i umirovljeni profesor, član Upravnoga vijeća Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i voditelj Zavoda za lingvistička istraživanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Akademik Marko Samardžija ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskome jezikoslovlju. Niz godina bio je profesor na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – od 1992. do 2006. bio je predstojnik Katedre za hrvatski standardni jezik, a od 1996. do 1998. pročelnik Odsjeka za kroatistiku. Od 2000. do 2001. bio je i ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Za redovitoga člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u Razredu za filološke znanosti, izabran je 2018. godine, kada je postao i voditelj Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU-a. Autor je niza radova o sintaksi, leksikologiji i povijesti hrvatskoga standardnog jezika. Hrvatska filologija duguje mu osobitu zahvalnost zbog oživljavanja filološke baštine manje poznatih filologa te brige za hrvatski jezik izvan Hrvatske.

Naraštaji studenata Sveučilišta u Zagrebu pamtit će ga kao vrijedna i predana profesora koji je njihove spoznaje proširivao svojim bogatim znanjem, osobito iz područja hrvatske leksikologije i leksikografije. Zahvaljujući plodnu radu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu njegovo ime bilježi u veliku broju bibliografskih zapisa u svojem katalogu. U Upravnome vijeću Knjižnice bio je predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Gostovanje akademika Marka Samardžije u emisiji Zapadna strana Televizije Zapad 25. listopada 2018. godine.