In memoriam Jakša Fiamengo

Objavljeno 28.12.2018.

Dana 27. prosinca 2018., u 73. godini života, nakon nebrojeno mnogo stihova koji su ušli u kanon hrvatskog pjesništva, a po svojem uglazbljivanju i u korpus domaće popularne kulture, napustio nas je Jakša Fiamengo – akademik, novinar, skladatelj te prvenstveno pjesnik, poeta i duša Dalmacije.

Velikan hrvatskog pjesništva rođen je u Komiži na otoku Visu 1946. godine, a Klasičnu gimnaziju završio u Splitu, u kojem je živio i djelovao. Iza sebe je ostavio četrdesetak knjiga pjesama te brojna priznanja za svoj književni rad; od 1969. godine bio je član Društva hrvatskih književnika, a od 2005. pridruženi član Hrvatskog društva skladatelja. Bio je urednik u Književnom krugu Split te do umirovljenja urednik i novinar kulturne rubrike u Slobodnoj Dalmaciji. Godine 2014. postaje redovitim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Pjesništvo Jakše Fiamenga tematski je vezano uz Mediteran, njegovo podneblje i tradiciju, a zbog poetskih je osobitosti doživjelo i brojna uglazbljivanja te izvedbe pojedinačnih glazbenika, poput Olivera Dragojevića, ali i zborova, dječjih ansambala i klapa.

Uz drugog barda hrvatskog pjesništva, pokojnog akademika Antu Stamaća, Jakša Fiamengo bio je u povjerenstvu za dodjelu Nagrade Anđelko Novaković Zaklade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 2014. i 2015. godinu.

Izvor naslovne fotografije