Hrvatska u Upravnom odboru Međunarodnog ureda za ISSN

Objavljeno 9.5.2018.

Na 22. sastanku Opće skupštine Međunarodnog ureda za ISSN održanom 26. i 27. travnja 2018. godine u Parizu izabran je novi Upravni odbor Ureda. U novoizabranom Upravnom odboru kao zemlje članice zastupljene su Argentina, Brazil, Hrvatska, Kanada, Mauricijus, Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Švedska, Tunis i Ujedinjeno Kraljevstvo, a kao predstavnica Hrvatske izabrana je knjižničarska savjetnica za međunarodnu suradnju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Jasenka Zajec.

Međunarodni ured za ISSN je međudržavna ustanova koja koordinira rad međunarodne mreže za identifikaciju i dodjelu ISSN-a, međunarodnog standardnog broja za serijske publikacije i drugu neomeđenu građu (International Standard Serial Number – ISSN) kojim se ta vrsta građe identificira neovisno o zemlji izdavanja, jeziku ili pismu, učestalosti izdavanja, mediju, te neovisno o tome izdaje li se trenutačno, njezino izdavanje je prekinuto ili će se tek izdavati. Ured dodatno osigurava zajedničke alate za zemlje članice, održava Upisnik ISSN-a te upravlja međunarodnom mrežom nacionalnih ureda u 90 zemalja.

ISSN Portal sadrži preko 2 000 000 zapisa za serijske publikacije i drugu neomeđenu građu na svim medijima, a godišnje se povećava za više od 70 000 zapisa. Dio podataka može se slobodno pretraživati.

Republika Hrvatska članica je ovog međunarodnog sustava od 1992. godine, a poslove nacionalnog ureda obavlja ISSN ured za Hrvatsku sa sjedištem u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.