Glavna ravnateljica NSK u posjetu bugarskoj nacionalnoj knjižnici i Knjižnici Sofijskog sveučilišta „Sveti Kliment Ohridski“

Objavljeno 14.3.2017.

Dana 6. i 7. ožujka 2017. godine glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić posjetila je bugarsku Nacionalnu knjižnicu „Sv. Ćiril i Metod“ te Knjižnicu Sofijskog sveučilišta „Sveti Kliment Ohridski”.

Posjeti su organizirani u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj u povodu otvorenja putujuće izložbe Jezik sveti mojih djedova: hrvatsko-bugarske usporednice. Ova izložba pripremljena je u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Bugarskoj, Sofijskim sveučilištem „Sveti Kliment Ohridski“ te istoimenom Knjižnicom Sveučilišta. Otvorenju je nazočilo više od stotinjak uzvanika, uključujući i 16 opunomoćenih veleposlanika država iz cijelog svijeta.

Na Sveučilištu su održani radni sastanci s rektorom prof. dr. sc. Anastasom Gerdžikovim i suradnicima, a s Knjižnicom Sveučilišta potpisan je sporazum o suradnji. Na sastanku s ravnateljicom Knjižnice Sveučilišta dr. sc. Annom Angelovom dogovoreni su konkretni oblici suradnje u pogledu razmjene građe, u sklopu koje su, a vezano uz pripremu izložbe Jezik sveti…, sofijskoj sveučilišnoj knjižnici donirana izdanja NSK. Dogovorena je i redovita razmjena iskustava u korištenju integriranog knjižničnog sustava Aleph, a razgovaralo se i o ostalim područjima za unapređenje suradnje.

Tijekom posjeta glavne ravnateljice NSK bugarskoj Nacionalnoj knjižnici „Sv. Ćiril i Metod“ upriličeno je razgledavanje knjižnice te održan sastanak s ravnateljicom doc. dr. Krasimirom Aleksandrovom. Raspravljajući o proširenju postojeće redovite suradnje u području razmjene građe, ravnateljice dviju knjižnica razgovarale su o mogućnostima za organizaciju zajedničkih izložbi i skupova, kao i o razmjeni stručnjaka.